Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą. Posiada bardzo intensywny smak, jest przezroczysta. Pierwsze wzmianki o alkoholu destylowanym ze zbóż pochodzą z Niemiec z XIV wieku.
Zawartość alkoholu
Najczęściej do 40%
Sposób produkcji
Wódka powstaje poprzez wymieszanie spirytusu z wodą. Początkowym etapem produkcji spirytusu jest fermentacja. Do tego etapu stosuje się zacier przygotowany ze skrobi (najczęściej pochodzącej z ziemniaków lub zboża), wody i drożdży. Po procesie fermentacji uzyskuje się alkohol 8%. Otrzymany roztwór przelewa się do aparatów kolumnowych lub miedzianych alembików, gdzie poddawany jest destylacji. Destylacja polega na wielokrotnym ogrzewaniu roztworu w celu otrzymania pary wodnej, a następnie skraplaniu jej, aby oddzielić jak największą ilość czystego alkoholu etylowego od wody. Otrzymywany w ten sposób roztwór już w 80-90% składa się z alkoholu. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, w wyniku której otrzymujemy 96% spirytus, który następnie rozcieńcza się z wodą, aby uzyskać roztwór o 40% zawartości alkoholu. Wzbogaca się go jeszcze spirytusem otrzymanym z wyselekcjonowanych zbóż, aby nadać odpowiedni smak.
Pochodzenie
Pierwszej historycznie poświadczonej destylacji alkoholu dokonał Zosimos z Panopolis ok. roku 400 n.e.
Skład
Skład wódki zależny jest od surowca, z którego została wyprodukowana oraz od dodatków smakowych.
Sposób podawania
Wódki pija się mocno schłodzone, w małych kieliszkach. Wódka jest też podstawowym składnikiem wielu drinków.
Sposób przechowywania
Wódkę można przechowywać w warunkach pokojowych, jednak przed podaniem należy ją schłodzić.
Nazwa w języku angielskim
Vodka
Nazwa w języku francuskim
Vodka
Nazwa w języku niemieckim
Wodka

Wódka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
967
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
231
kcal
Woda
66.6
g
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0.1
g
Sód
1
mg
Potas
1
mg
Fosfor
5
mg

Przepisy z produktem:

Pigwówka
Owoce myjemy, obieramy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne.Przygotowane pigwy wrzucamy do dużego ...
Żeberka w miodowej glazurze
Żeberka umyć pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić żeberka na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.444