Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą. Posiada bardzo intensywny smak, jest przezroczysta. Pierwsze wzmianki o alkoholu destylowanym ze zbóż pochodzą z Niemiec z XIV wieku.
Zawartość alkoholu
Najczęściej do 40%
Sposób produkcji
Wódka powstaje poprzez wymieszanie spirytusu z wodą. Początkowym etapem produkcji spirytusu jest fermentacja. Do tego etapu stosuje się zacier przygotowany ze skrobi (najczęściej pochodzącej z ziemniaków lub zboża), wody i drożdży. Po procesie fermentacji uzyskuje się alkohol 8%. Otrzymany roztwór przelewa się do aparatów kolumnowych lub miedzianych alembików, gdzie poddawany jest destylacji. Destylacja polega na wielokrotnym ogrzewaniu roztworu w celu otrzymania pary wodnej, a następnie skraplaniu jej, aby oddzielić jak największą ilość czystego alkoholu etylowego od wody. Otrzymywany w ten sposób roztwór już w 80-90% składa się z alkoholu. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, w wyniku której otrzymujemy 96% spirytus, który następnie rozcieńcza się z wodą, aby uzyskać roztwór o 40% zawartości alkoholu. Wzbogaca się go jeszcze spirytusem otrzymanym z wyselekcjonowanych zbóż, aby nadać odpowiedni smak.
Pochodzenie
Pierwszej historycznie poświadczonej destylacji alkoholu dokonał Zosimos z Panopolis ok. roku 400 n.e.
Skład
Skład wódki zależny jest od surowca, z którego została wyprodukowana oraz od dodatków smakowych.
Sposób podawania
Wódki pija się mocno schłodzone, w małych kieliszkach. Wódka jest też podstawowym składnikiem wielu drinków.
Sposób przechowywania
Wódkę można przechowywać w warunkach pokojowych, jednak przed podaniem należy ją schłodzić.
Nazwa w języku angielskim
Vodka
Nazwa w języku francuskim
Vodka
Nazwa w języku niemieckim
Wodka

Wódka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
967
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
231
kcal
Woda
66.6
g
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0.1
g
Sód
1
mg
Potas
1
mg
Fosfor
5
mg

Przepisy z produktem:

Pigwówka
Owoce myjemy, obieramy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne.Przygotowane pigwy wrzucamy do dużego ...
Żeberka w miodowej glazurze
Żeberka umyć pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić żeberka na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
wh0cd60545 indocin online elocon buy karela prednisolone online synthroid yasmin
wh0cd318145 prilosec pills
wh0cd721809 nolvadex for sale
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.185