Opis ogólny
Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą. Posiada bardzo intensywny smak, jest przezroczysta. Pierwsze wzmianki o alkoholu destylowanym ze zbóż pochodzą z Niemiec z XIV wieku.
Zawartość alkoholu
Sposób produkcji
Wódka powstaje poprzez wymieszanie spirytusu z wodą. Początkowym etapem produkcji spirytusu jest fermentacja. Do tego etapu stosuje się zacier przygotowany ze skrobi (najczęściej pochodzącej z ziemniaków lub zboża), wody i drożdży. Po procesie fermentacji uzyskuje się alkohol 8%. Otrzymany roztwór przelewa się do aparatów kolumnowych lub miedzianych alembików, gdzie poddawany jest destylacji. Destylacja polega na wielokrotnym ogrzewaniu roztworu w celu otrzymania pary wodnej, a następnie skraplaniu jej, aby oddzielić jak największą ilość czystego alkoholu etylowego od wody. Otrzymywany w ten sposób roztwór już w 80-90% składa się z alkoholu. Ostatnim etapem jest rektyfikacja, w wyniku której otrzymujemy 96% spirytus, który następnie rozcieńcza się z wodą, aby uzyskać roztwór o 40% zawartości alkoholu. Wzbogaca się go jeszcze spirytusem otrzymanym z wyselekcjonowanych zbóż, aby nadać odpowiedni smak.
Pochodzenie
Pierwszej historycznie poświadczonej destylacji alkoholu dokonał Zosimos z Panopolis ok. roku 400 n.e.
Skład
Skład wódki zależny jest od surowca, z którego została wyprodukowana oraz od dodatków smakowych.
Sposób podawania
Wódki pija się mocno schłodzone, w małych kieliszkach. Wódka jest też podstawowym składnikiem wielu drinków.
Sposób przechowywania
Wódkę można przechowywać w warunkach pokojowych, jednak przed podaniem należy ją schłodzić.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim