Opis:
Zastosowanie
Jest to ryba wykorzystywana szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Bardzo często przetwarzana na konserwy. Mięso tej ryby ma intensywny smak i zapach, który wydziela się w trakcie frytowania lub smażenia. Można ją także spożywać na surowo, wędzoną, suszoną czy marynowaną. Anchois nadaje smak sosom (np. Worcester). Dodawana jest do makaronów, sałatek, pizzy i kanapek.
Występowanie
Żyje w ławicach, głównie w wodach Atlantyku, Pacyfiku, Morza Śródziemnego, Czarnego, Bałtyckiego oraz Północnego.
Gatunek, rodzina
Sardela jest gatunkiem ryby z rzędu śledziokształtnych, z rodziny sardelowatych.
Cechy charakterystyczne
Sardela to niewielka ryba z stosunkowo dużymi oczami. Ma wydłużone i bocznie spłaszczone ciało. Grzbiet jest zielony lub zielono-niebieski, zaś boki i strona brzuszna jasnosrebrzysta. Wzdłuż boków sardeli biegnie długa, szaro-niebieska wstęga zanikająca z wiekiem ryby. Płetwa ogonowa posiada dwie duże łuski. Mięso sardeli jest bogate w żelazo i wapń.
Nazwa w języku angielskim
Anchovy
Nazwa w języku francuskim
Anchois
Nazwa w języku niemieckim
Sardellen

Sardela wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
548
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
131
kcal
Woda
73.4
g
Popiół
1.4
g
Białko ogółem
20.4
g
Białko zwierzęce
20.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
938
mg
Leucyna
1654
mg
Lizyna
1869
mg
Metionina
602
mg
Cystyna
218
mg
Fenyloalanina
794
mg
Tyrozyna
687
mg
Treonina
892
mg
Tryptofan
228
mg
Walina
1048
mg
Arginina
1217
mg
Histydyna
599
mg
Alanina
1231
mg
Kwas asparginowy
2084
mg
Kwas glutaminowy
3038
mg
Glicyna
977
mg
Prolina
720
mg
Seryna
830
mg
Sód
104
mg
Potas
383
mg
Wapń
147
mg
Fosfor
174
mg
Magnez
41
mg
Żelazo
3.3
mg
Cynk
1.7
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
50
μg
retinol
15
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
14
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
9
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.6
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.014
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.302
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.715
g
Kwas stearynowy
0.252
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.3
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.624
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0.115
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.2
g
Kwas linolowy
0.097
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.055
g
Kwas arachidonowy
0.007
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.538
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.029
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.911
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.6
g

Przepisy z produktem:

Jaja w kokilkach
Dokładnie wysmarowane masłem kokilki wykładamy filetami sardeli.Wbijamy do każdej po dwa jaja, ...
Sałatka Cezar
Rozgniatamy sardele.Jaja gotujemy na twardo. Do sardeli dodajemy sos worcestershire, sok z ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});