Opis:
Zastosowanie
Majeranek nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym, daniom z fasolą, grochem, ziemniakami i bakłażanami. W tradycyjnej kuchni polskiej przyprawia się nimi potrawy ciężkostrawne, m.in. zupę grochową, pieczone mięsa (baranina, wieprzowina, pasztety). Dzięki zawartości olejku mającego działanie antyutleniające stosowany jest przy produkcji tłustych wędlin.
Elementy kulinarne
W przemyśle znajdują zastosowanie liście majeranku oraz olejek wytwarzany z górnych partii rośliny-kwiatów i pączków kwiatowych.
Pochodzenie
Pochodzi z Bliskiego Wschodu, jednak obecnie uprawia się go na całym świecie.
Smak
Majeranek ma piekący smak.
Zapach
Jego zapach jest słodko-sosnowy.
Kolor
Liście majeranku są zielone.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Napar z majeranku pomaga w przypadku bólu zębów, żołądka oraz gardła. Działa również leczniczo na wrzody żołądka. Stosowany jest w celu złagodzenia kaszlu.
Ciekawostki
W starożytnej Grecji wierzono, że wyrosły na grobie zmarłego majeranek, oznacza, że jest on szczęśliwy.
Nazwa w języku angielskim
Marjoram
Nazwa w języku francuskim
Marjolaine
Nazwa w języku niemieckim
Majoran

Majeranek wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1135
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
271
kcal
Woda
7.64
g
Popiół
12.1
g
Białko ogółem
12.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
60.56
g
Błonnik pokarmowy
40.3
g
Sód
77
mg
Potas
1522
mg
Wapń
1990
mg
Fosfor
306
mg
Magnez
346
mg
Żelazo
82.71
mg
Cynk
3.6
mg
Miedź
1.13
mg
Mangan
5.43
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
403
μg
retinol
0
μg
beta karoten
4807
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.69
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.19
mg
foliany (kwas foliowy)
274
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
51.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.294
g
Kwas stearynowy
0.235
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.53
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.94
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.94
g
Kwas linolowy
1.175
g
Linolenowy
3.23
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
4.41
g

Przepisy z produktem:

Parfait z wątróbki drobiowej z musem z żurawiny i mleka kokosowego.
Oczyszczoną ze ścięgien wątróbkę drobiową włożyć do miksera, dodając jajko i przyprawy, ...
Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
Rozgrzewamy piekarnik 130°C. Pierś z kaczki oraz pałkę nacieramy przyprawami i podlewamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
wh0cd721279 clicking here BUY MEDROL apcalis tofranil
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Great You? Is the item certified holistic? There are ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.263