Opis:
Zastosowanie
Majeranek nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i rybnym, daniom z fasolą, grochem, ziemniakami i bakłażanami. W tradycyjnej kuchni polskiej przyprawia się nimi potrawy ciężkostrawne, m.in. zupę grochową, pieczone mięsa (baranina, wieprzowina, pasztety). Dzięki zawartości olejku mającego działanie antyutleniające stosowany jest przy produkcji tłustych wędlin.
Elementy kulinarne
W przemyśle znajdują zastosowanie liście majeranku oraz olejek wytwarzany z górnych partii rośliny-kwiatów i pączków kwiatowych.
Pochodzenie
Pochodzi z Bliskiego Wschodu, jednak obecnie uprawia się go na całym świecie.
Smak
Majeranek ma piekący smak.
Zapach
Jego zapach jest słodko-sosnowy.
Kolor
Liście majeranku są zielone.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Napar z majeranku pomaga w przypadku bólu zębów, żołądka oraz gardła. Działa również leczniczo na wrzody żołądka. Stosowany jest w celu złagodzenia kaszlu.
Ciekawostki
W starożytnej Grecji wierzono, że wyrosły na grobie zmarłego majeranek, oznacza, że jest on szczęśliwy.
Nazwa w języku angielskim
Marjoram
Nazwa w języku francuskim
Marjolaine
Nazwa w języku niemieckim
Majoran

Majeranek wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1135
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
271
kcal
Woda
7.64
g
Popiół
12.1
g
Białko ogółem
12.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
60.56
g
Błonnik pokarmowy
40.3
g
Sód
77
mg
Potas
1522
mg
Wapń
1990
mg
Fosfor
306
mg
Magnez
346
mg
Żelazo
82.71
mg
Cynk
3.6
mg
Miedź
1.13
mg
Mangan
5.43
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
403
μg
retinol
0
μg
beta karoten
4807
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.69
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.19
mg
foliany (kwas foliowy)
274
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
51.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.294
g
Kwas stearynowy
0.235
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.53
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.94
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.94
g
Kwas linolowy
1.175
g
Linolenowy
3.23
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
4.41
g

Przepisy z produktem:

Parfait z wątróbki drobiowej z musem z żurawiny i mleka kokosowego.
Oczyszczoną ze ścięgien wątróbkę drobiową włożyć do miksera, dodając jajko i przyprawy, ...
Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
Rozgrzewamy piekarnik 130°C. Pierś z kaczki oraz pałkę nacieramy przyprawami i podlewamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
wh0cd327590 online flagyl anafranil
wh0cd294750 Buy Buspar Online
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252