Opis:
Zastosowanie
Głównie wykorzystywana jest w kuchni angielskiej do przyrządzania sosów miętowych oraz w amerykańskiej do przyprawiania serów, koktajli pomidorowych, sałatek owocowych i warzywnych. W obu postaciach znajduje zastosowanie w kuchni arabskiej i hiszpańskiej. Podnosi smak pieczonej jagnięciny i baraniny. Jest doskonałą formą przyprawy jarzynek. Swoim specyficznym smakiem i zapachem wzbogaca i urozmaica przygotowanie twarożku. Świeże listki często wykorzystywane są jako składnik koktajli alkoholowych oraz mlecznych i lodowych deserów.
Elementy kulinarne
Wykorzystywana jest cała nadziemna część rośliny. Największym zainteresowaniem cieszą się liście zarówno w formie świeżej jak i suszonej.
Pochodzenie
Pierwotnie uprawiana w rejonie Morza Śródziemnego i wschodniej Azji.
Smak
Mięta ma orzeźwiający smak.
Zapach
Posiada intensywny mentolowy zapach.
Kolor
Listki są koloru zielonkawego.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Napary stosujemy w zaburzeniach trawienia, skurczach żołądka, kolce jelitowej, braku łaknienia, chorobach wątroby i dróg żółciowych. Olejek miętowy ma działanie odkażające i uspokajające. Działa orzeźwiająco, dezynfekująco, rozkurczowo i wiatropędnie.
Uboczne skutki działania
Przedawkowanie olejku miętowego stosowanego wewnętrznie może wywołać bóle brzucha, wymioty i zachwiania równowagi. Zewnętrznie olejek miętowy może powodować wysypkę, podrażnienie skóry i reakcje alergiczne. Wbrew powszechnemu uznaniu mięta nie jest dobrym środkiem na zgagę. Przyczynia się bowiem do nadprodukcji śliny i cofania kwasów żołądkowych.
Ciekawostki
Muzykalni benedyktyni popijali herbatę miętową wierząc, że nadaje ona głosowi czystość i słodycz brzmienia. Homer pisał o robotnikach, którzy przed wizytą gości nacierali stoły miętą będącą wówczas symbolem serdeczności.
Nazwa w języku angielskim
Mint
Nazwa w języku francuskim
Menthe
Nazwa w języku niemieckim
Minzen

Mięta wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
184
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
44
kcal
Woda
85.55
g
Popiół
2
g
Białko ogółem
3.29
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.29
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
8.41
g
Błonnik pokarmowy
6.8
g
Izoleucyna
135
mg
Leucyna
247
mg
Lizyna
141
mg
Metionina
46
mg
Cystyna
36
mg
Fenyloalanina
168
mg
Tyrozyna
99
mg
Treonina
135
mg
Tryptofan
50
mg
Walina
164
mg
Arginina
151
mg
Histydyna
66
mg
Alanina
171
mg
Kwas asparginowy
388
mg
Kwas glutaminowy
358
mg
Glicyna
158
mg
Prolina
135
mg
Seryna
128
mg
Sód
30
mg
Potas
458
mg
Wapń
199
mg
Fosfor
60
mg
Magnez
63
mg
Żelazo
11.87
mg
Cynk
1.09
mg
Miedź
0.24
mg
Mangan
1.12
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
203
μg
retinol
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.34
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.16
mg
foliany (kwas foliowy)
105
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
13.3
mg
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.004
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.137
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.054
g
Linolenowy
0.338
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.4
g

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Fondant czekoladowy z malinami
Maliny gotujemy z dodatkiem cukru i posiekanymi listkami mięty.Gdy nadmiar soku nam odparuje ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.255
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});