Opis:
Zastosowanie
Laskę wanilii można zemleć, drobno posiekać i dla zapachu dodawać do ciast, budyni, lodów, koktajlów i słodkich dań. Torebki nasienne używane są jako popularna przyprawa w cukiernictwie oraz w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.
Elementy kulinarne
Elementami wanilii stosowanymi w przemyśle spożywczym są suszone i odpowiednio preparowane torebki nasienne, które zawierają substancję zapachową-wanilię. Dostępna jest także w postaci proszku lub jako dodatek do cukru waniliowego.
Pochodzenie
Wanilia pochodzi z Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.
Smak
Charakteryzuje się korzennym, palącym i lekko kwaskowatym smakiem.
Zapach
Wyróżnia ją aromatyczny, przypominający imbir zapach.
Kolor
Wanilia ma brunatny kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Można ją stosować w formie nalewki w stanach gorączkowych, przy zaburzeniach trawienia, a także pomocniczo w blednicy. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy.
Uboczne skutki działania
Dotychczas nie stwierdzono negatywnych skutków działania wanilii na organizm człowieka. Jednakże używana w nadmiarze podrażnia aparaty węchowe i może zdominować smak potrawy.
Ciekawostki
Wanilia została odkryta przez hiszpańskich konkwistadorów, którzy zostali poczęstowani przez cesarza Montezumę napojem zwanym xocoatl. W królestwie Azteków kwiatem wanilii płacono niegdyś podatki. Uważana jest za afrodyzjak. Wykorzystuje się ją do aromatyzowania tytoniu.
Nazwa w języku angielskim
Vanilla
Nazwa w języku francuskim
Vanille
Nazwa w języku niemieckim
Vanille

Wanilia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1206
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
288
kcal
Woda
52.58
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12.7
g
Sód
9
mg
Potas
148
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
6
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.12
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.07
mg
Mangan
0.23
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.01
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.005
g
Kwas stearynowy
0.001
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.008
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.003
g
Linolenowy
0.001
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Owoce zapiekane w mascarpone
Myjemy truskawki i borówki.Truskawki kroimy na połówki i mieszamy delikatnie z borówkami.Tak ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.312
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});