Sum / Sum Europejski / Sum Pospolity

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mięso suma jest ciemne i posiada dużo ości międzymięśniowych. Należy wybierać mniejsze osobniki, do 1,5kg, gdyż mają smaczniejsze i chudsze mięso. Starsze ryby są tłustsze i mają specyficzny zapach. Jednakże w Polsce dosyć trudno dostać świeżego suma. Najczęściej spożywa się go w postaci pieczonej, smażonej lub gotowanej. W związku z tym, że jest to tłusta ryba, doskonale nadaje się także do grillowania i wędzenia - po obróbce mięso jest soczyste i jędrne. Przyprawami, które świetnie nadają się do doprawiania suma są przede wszystkim tymianek, pieprz cayenne, oregano, papryka oraz sok z cytryny, dzięki któremu można pozbyć się charakterystycznego dla tej ryby zapachu mułu.
Występowanie
Sum zamieszkuje rzeki zlewisk Bałtyku, Morza Czarnego i Kaspijskiego. Żyje w dużych rzekach oraz zbiornikach zaporowych. Ryba ta jest zdecydowanie ciepłolubna.
Gatunek, rodzina
Gatunek ten należy do rzędu sumokształtnych, do rodziny sumowatych.
Cechy charakterystyczne
Sum jest największą rybą żyjącą w Europie. Osiąga długość do 2m i masę ciała około 100kg. Jego skóra jest całkowicie pozbawiona łusek. Ryba ta ma dużą głowę i jest silnie uzębiona. Nad jej górną szczęką znajdują się dwa długie, a pod dolną cztery krótkie wąsy. Płetwa grzbietowa suma jest niewielka, zaś odbytowa długa i sięga prawie do płetwy ogonowej. Ogon suma jest bardzo długi i stanowi 3/5 całej długości ciała. Grzbiet jest ciemny, prawie czarny, czasem o zielonkawym lub niebieskawym odcieniem. Boki są ciemnożółtawobiałe z marmurkowym wzorem, a brzuch szarobiały z nieregularnymi plamkami.
Nazwa w języku angielskim
Wels catfish
Nazwa w języku francuskim
Silure
Nazwa w języku niemieckim
Wels catfish

Sum / Sum Europejski / Sum Pospolity wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
365
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
165
kcal
Woda
75.4
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
15.5
g
Białko zwierzęce
15.5
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
47
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
717
mg
Leucyna
1264
mg
Lizyna
1429
mg
Metionina
460
mg
Cystyna
167
mg
Fenyloalanina
607
mg
Tyrozyna
174
mg
Treonina
682
mg
Tryptofan
174
mg
Walina
801
mg
Arginina
931
mg
Histydyna
458
mg
Alanina
941
mg
Kwas asparginowy
1593
mg
Kwas glutaminowy
2322
mg
Glicyna
747
mg
Prolina
550
mg
Seryna
635
mg
Sód
53
mg
Potas
299
mg
Wapń
9
mg
Fosfor
202
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.74
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.018
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
15
μg
retinol
15
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
6
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
2.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
2.5
μg
witamina C
0.6
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.99
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.274
g
Kwas stearynowy
0.354
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.8
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
3.168
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.074
g
Kwas erukowy
0.049
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.6
g
Kwas linolowy
0.876
g
Linolenowy
0.096
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.037
g
Kwas arachidonowy
0.085
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.067
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.09
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.207
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.6
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.271