Opis:
Zastosowanie
Świeże orzechy można jeść jako przekąskę. Posiekane lub zmielone dodajemy do sałatek, mięsa, ryb, ryżu, makaronu, ciast, czekolad, herbatników, lodów oraz do zagęszczania sosów. Najbardziej znane występują w postaci prażonej, solonej lub kandyzowanej.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bobowate
Nazwa regionalna lub potoczna
Orzech arachidowy zwany jest potocznie orzechem ziemnym lub fistaszkiem.
Występowanie
Orzechy ziemne pochodzą z Brazylii. Obecnie uprawiane są w krajach strefy zwrotnikowej i podzwrotnikowej.
Smak
Smak orzechów arachidowych jest charakterystyczny, lekko gorzki, podobny do migdałów.
Zapach
Odznaczają się swoistym, intensywnym i przyjemnym zapachem.
Kolor
Świeże orzechy mają jasną barwę, prażone są lekko kremowe.
Kształt
Ich kształt jest owalny i lekko wydłużony.
Rozmiar
Mają niewielkie rozmiary, zazwyczaj około 1-2 cm. długości.
Sposób przechowywania
Przechowujemy w zamkniętych pojemnikach w chłodnym miejscu.
Ciekawostki
Z orzechów arachidowych wytłaczany jest olej arachidowy, który używany jest do sałatek, produktów w puszkach, margaryny oraz masła orzechowego.
Nazwa łacińska
Arachis hypogaea L.
Nazwa w języku angielskim
Peanut
Nazwa w języku francuskim
Arachide
Nazwa w języku niemieckim
Erdnuss

Orzech arachidowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2345
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
560
kcal
Woda
6.7
g
Popiół
2.3
g
Białko ogółem
25.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
25.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
19.2
g
Sacharoza
6.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
5.5
g
Błonnik pokarmowy
7.3
g
Izoleucyna
886
mg
Leucyna
1732
mg
Lizyna
886
mg
Metionina
224
mg
Cystyna
295
mg
Fenyloalanina
1304
mg
Tyrozyna
1100
mg
Treonina
672
mg
Tryptofan
275
mg
Walina
1059
mg
Arginina
3107
mg
Histydyna
672
mg
Alanina
1008
mg
Kwas asparginowy
3107
mg
Kwas glutaminowy
5399
mg
Glicyna
1528
mg
Prolina
1141
mg
Seryna
1304
mg
Sód
16
mg
Potas
720
mg
Wapń
58
mg
Fosfor
385
mg
Magnez
180
mg
Żelazo
3.2
mg
Cynk
3.1
mg
Miedź
0.86
mg
Mangan
1.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
9.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.66
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.13
mg
Niacyna
14.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
110
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.22
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.83
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.05
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
6.1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
22.3
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.61
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
22.91
g
Kwas linolowy
14.58
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
14.58
g

Przepisy z produktem:

Rogale Świętomarcińskie
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części.Rozwałkowujemy cienkie placki.Z placków ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.26
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});