Ryba

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Fish
Nazwa w języku francuskim
Poisson
Nazwa w języku niemieckim
Fisch
Występowanie
Ryby żyją w różnych akwenach. Nie sa spotykane jedynie w zbiorników o skrajnie trudnych warunkach.
Zastosowanie
Wykorzystywane są na całym świecie w celach konsumpcyjnych i przemysłowych. Są jednym z podstawowych składników pożywienia. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wysoko wartościowe. Przyrządza się z nich potrawy gotowane, smażone, pieczone, grillowane i wędzone. Są doskonałym składnikiem zup, past, farszy i sałatek. Ponadto mogą być podawane na surowo lub w postaci suszonej. Odpady z ryb wykorzystywane są do produkcji nawozów, klejów oraz karmy dla zwierząt.
Cechy charakterystyczne
Ryby mają opływowe, często wrzecionowate ciało z przekształconymi w płetwy kończynami. Głowa jest bezpośrednio połączona z tułowiem. Zazwyczaj ryby pokryte są łuskami i prawie wszystkie gatunki posiadają linię boczną. W zależności od gatunku, różnią się między sobą budową szkieletu, mogą mieć dużo lub mało ości, łatwo lub trudno oddzielające się od mięsa. Jest kilka podziałów ryb, m.im. dzielimy je na morskie i słodkowodne oraz ze względu na zawartość tłuszczu (ryby tłuste, średnio tłuste / półtłuste i chude).

Przepisy z produktem:

Bulion rybny
Marchew, pietruszkę, cebulę oraz seler obieramy i kroimy na kawałki. Rybę starannie płuczemy, ...
Cotriade
Oprawione ryby kroimy na 5cm kawałki, zachowując głowy. Cebule oraz ziemniaki obieramy i kroimy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});