Rzodkiew biała

Opis:
Nazwa łacińska
Raphanus sativus var. longipinnatus
Nazwa w języku angielskim
Daikon
Nazwa w języku francuskim
Radis chinois
Nazwa w języku niemieckim
Weißer Rettich
Nazwa regionalna lub potoczna
Nazywana jest rzodkiewką japońską.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny kapustowatych.
Występowanie
Pochodzi prawdopodobnie z Chin. Szeroko rozpowszechniona jest w rejonie Morza Śródziemnego.
Sezony występowania
Dostępna jest głównie w sezonie letnim.
Rozmiar
Rzodkiew może osiągać różne rozmiary w zależności od odmiany.
Smak
Smak rzodkwi jest ostry, piekący, bardzo wyraźny.
Zapach
Posiada ona charakterystyczny, orzeźwiający zapach.
Ocena świeżości
Świeżą rzodkiew japońską poznamy po białej barwie. Powinna być również twarda i soczysta.
Sposób przechowywania
Przechowywać ją należy do kilku dni w warunkach chłodniczych.
Sposób przygotowania
Rzodkiew należy umyć, obrać i pokroić wedle uznania, w grubą, drobną kostkę, talarki lub słupki. Można ją zetrzeć na tarce i dodać do surówek, sosów.
Zastosowanie
W kuchni zachodniej stosuje się świeżą rzodkiew w różnego rodzaju sałatkach i przystawkach, natomiast w Chinach i Japonii marynuje się ją w solance oraz robi pudding. Dodawać ją można do sałatek i duszonych oraz smażonych potraw.

Przepisy z produktem:

Warzywa serwowane w papierowych stożkach
Spróbuj umieścić dip w papierowych rożkach, tak aby każdy z gości mógł sam dobrać sobie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.521