Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Liście selera są wspaniałymi przyprawami do potraw. Grube łodygi mogą być gotowane, natomiast te delikatniejsze powinny być spożywane na surowo. Pokrojone na mniejsze kawałki znakomicie nadają się do sałatek i surówek, zup i potrawek. Można je piec, obsmażać na patelni, dusić i garnirować potrawy.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny selerowatych.
Występowanie
Seler naciowy pochodzi z Eurazji. Uprawiany jest niemalże na całym świecie.
Sezony występowania
Jest rośliną dwuletnią, dostępną cały rok.
Rozmiar
Łodyga osiąga wysokość do 50 cm długości.
Smak
Smak selera jest lekko piekący.
Zapach
Zapach selera jest delikatny, wykwintny.
Ocena świeżości
Łodyga świeżego selera powinna być twarda, soczysta, a liście jędrne i intensywnie zielone.
Sposób przygotowania
Łodygę razem z liśćmi należy oderwać od korzenia. Usunąć włókna, uszkodzone fragmenty, dokładnie umyć i pokroić według uznania.
Sposób przechowywania
Łodygi selera należy przechowywać krótko, najlepiej w warunkach chłodniczych lub wstawione do wody. Ewentualnie można je zamrozić.
Ciekawostki
Seler naciowy jest uznawany za jedno z najstarszych warzyw. Starożytni Egipcjanie zbierali dziko rosnący seler na swój posiłek. Starożytni Grecy swoim zwycięskim sportowcom dekorowali głowy liśćmi oraz łodygami selera. Nasiona oraz łodygi selera naciowego zawierają związek chemiczny o właściwościach uspokajających nazywany phthalide. W Chinach sok z selera naciowego był używany do leczenia nadciśnienia. Zarówno liście, łodygi, jak i korzeń selera uważa się za afrodyzjak.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inaczej nazwany selerem liściowym.
Nazwa w języku angielskim
Pascal celery
Nazwa w języku francuskim
Céleri-branche
Nazwa w języku niemieckim
Bleichsellerie
Nazwa łacińska
Apium graveolens var. dulce Pers.

Seler naciowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
55
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
13
kcal
Woda
94.3
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.6
g
Sacharoza
0.3
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.8
g
Izoleucyna
42
mg
Leucyna
65
mg
Lizyna
54
mg
Metionina
10
mg
Cystyna
8
mg
Fenyloalanina
19
mg
Tyrozyna
40
mg
Treonina
40
mg
Tryptofan
19
mg
Walina
54
mg
Arginina
42
mg
Histydyna
23
mg
Alanina
46
mg
Kwas asparginowy
240
mg
Kwas glutaminowy
179
mg
Glicyna
44
mg
Prolina
35
mg
Seryna
42
mg
Sód
62
mg
Potas
320
mg
Wapń
41
mg
Fosfor
26
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.17
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.14
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
10
μg
retinol
0
μg
beta karoten
60
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.08
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.09
mg
foliany (kwas foliowy)
16
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.01
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Okładniczki duszone w piwie i cytrynie
Okładniczki dokładnie płuczemy pod zimną wodą.Przekładamy na ręcznik papierowy w celu ich ...
Perliczka z mięsem małż z torcikiem mango i serca palmy dżemowej
Mięso małż przesmażamy z czosnkiem i selerem naciowym. Dodajemy białe wino i doprawiamy solą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.243
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});