Opis:
Definicja
Truskawki to owoce powstałe ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej z chilijską. Należą do rodziny różowatych. Są wieloletnimi bylinami zielnymi. Dojrzewają jako pierwsze owoce w sezonie, a zbiór ich późnych odmian kończy się wczesną jesienią.
Zastosowanie
Truskawki jada się na surowo lub przetworzone. Nadają się na dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, musy, lody, soki i napoje. Można nimi dekorować ciasta, naleśniki, gofry, omlety, lody i inne desery. Stanowią również składnik maślanek, jogurtów oraz koktajli.
Smak
Truskwaki mają słodki smak.
Kolor
Są czerwonego koloru, pokryte drobnymi, żółtymi orzeszkami.
Zapach
Charakteryzują się silnym, swoistym aromatem.
Kształt
Mają stożkowato-kulisty kształt.
Rozmiar
Ich średnica zależy od odmiany. Zazwyczaj wynosi kilka centymetrów.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże truskawki są jędrne, sprężyste i twarde. Nie powinny się rozpadać pod wpływem dotyku. Mają intensywny zapach.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem witaminy C, A, B1, B2 oraz PP. Ponadto zawierają dużo magnezu, potasu i wapnia oraz pektyn.
Ciekawostki
Truskawki były symbolem Venus - bogini miłości, ponieważ mają kształt przypominający serce i czerwony kolor.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy to poziomka truskawka, poziomka ananasowa lub poziomka wielkoowocowa.
Nazwa w języku angielskim
Strawberry
Nazwa w języku francuskim
Fraise
Nazwa w języku niemieckim
Erdbeere
Nazwa łacińska
Fragaria ananassa

Truskawka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
119
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
28
kcal
Woda
90.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.2
g
Sacharoza
1.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.8
g
Izoleucyna
19
mg
Leucyna
42
mg
Lizyna
33
mg
Metionina
1
mg
Cystyna
7
mg
Fenyloalanina
24
mg
Tyrozyna
28
mg
Treonina
25
mg
Tryptofan
9
mg
Walina
24
mg
Arginina
35
mg
Histydyna
15
mg
Alanina
42
mg
Kwas asparginowy
184
mg
Kwas glutaminowy
121
mg
Glicyna
33
mg
Prolina
26
mg
Seryna
32
mg
Sód
1
mg
Potas
133
mg
Wapń
26
mg
Fosfor
25
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.09
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.22
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
14
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.12
mg
witamina B1 (tiamina)
0.028
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.065
mg
Niacyna
0.28
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
17
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
66
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.07
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.07
g
Kwas linolowy
0.14
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.24
g

Przepisy z produktem:

Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
Mus: Połowę truskawek miksujemy za pomocą blendera na postać musu. Resztę truskawek użyjemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.496
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});