Opis:
Zastosowanie
Gotowany bób możemy jeść sam lub jako dodatek do sałatek, jak i do dań głównych, zup i puree.
Gatunek, rodzina
Jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych.
Występowanie
Występuje na całym świecie.
Sezony występowania
Zbierany jest w sezonie letnim.
Rozmiar
Owoce bobu to długie strąki, w których znajduje się od 2 do 5 nerkowatego kształtu nasion.
Smak
Smak nasion bobu jest mączysty.
Zapach
Nasiona bobu charakteryzują się specyficznym, nieprzyjemnym zapachem.
Kolor
Zarówno strąki, jak i nasiona bobu są koloru zielonego. Jednak strąki zazwyczaj mają bardziej intensywną barwę.
Ocena świeżości
Świeże owoce bobu powinny mieć kolor zielonkawy, zielonkawo-żółty, niepomarszczoną, gładką bez plam skórkę. Nieprzyjemny zapach bobu może świadczyć o jego nieświeżości. Należy unikać wielkich, pękatych strąków.
Sposób przygotowania
Surowy bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż zmięknie. Po wyjęciu z wody i ostudzeniu, bób wyłuskujemy ze skórki.
Sposób przechowywania
Przechowujemy go w pojemnikach do warzyw lub plastikowej torbie w lodówce, nie dłużej niż 7 dni. Bób możemy zamrażać oraz konserwować.
Ciekawostki
W Chinach znany był już 5 tyś. lat temu. W Egipcie składano go w ofierze zmarłym.
Nazwa regionalna lub potoczna
Nazywany jest również fasolą fava.
Nazwa w języku angielskim
Broad bean, fava bean
Nazwa w języku francuskim
Fève
Nazwa w języku niemieckim
Ackerbohne, Saubohne
Nazwa łacińska
Vicia faba

Bób wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
275
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
66
kcal
Woda
77.3
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
7.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
7.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
14
g
Sacharoza
0.9
g
Laktoza
0
g
Skrobia
5.4
g
Błonnik pokarmowy
5.8
g
Izoleucyna
317
mg
Leucyna
558
mg
Lizyna
507
mg
Metionina
50
mg
Cystyna
64
mg
Fenyloalanina
343
mg
Tyrozyna
253
mg
Treonina
267
mg
Tryptofan
76
mg
Walina
355
mg
Arginina
710
mg
Histydyna
190
mg
Alanina
329
mg
Kwas asparginowy
888
mg
Kwas glutaminowy
1192
mg
Glicyna
329
mg
Prolina
317
mg
Seryna
355
mg
Sód
7
mg
Potas
261
mg
Wapń
60
mg
Fosfor
57
mg
Magnez
24
mg
Żelazo
1.9
mg
Cynk
1.62
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.39
mg
Jod
6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
28
μg
retinol
0
μg
beta karoten
170
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.46
mg
witamina B1 (tiamina)
0.09
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.06
mg
Niacyna
3.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
145
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
32
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.06
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.08
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.08
g
Kwas linolowy
0.17
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.18
g

Przepisy z produktem:

Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec gotowania. Kilkakrotnie doprowadzamy do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.255
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});