Opis:
Definicja
Winogrona to pnącza z rodziny winoroślowatych. Winorośl należy do grupy roślin, które uprawiano tysiące lat temu. Pochodzi z Azji.
Zastosowanie
Najczęściej winogrona jada się na surowo. Stosowane są do szerokiej produkcji różnego rodzaju win. Suszone winogrona, czyli rodzynki, wykorzystywane są do ciast, deserów, naleśników. Ponadto ze świeżych owoców robi się dżemy, musy, kompoty, soki i napoje. Znakomicie komponują się z serami jak i białym mięsem.
Smak
W zależności od odmiany winogrona mają różny smak. Zazwyczaj jest słodki lub kwaskowaty.
Kolor
Mogą być jasnożółte, żółtozielone, zielone, zielonoróżowe, różowe, wrzosowe, fioletowe, fioletowoniebieskie, fioletowogranatowe lub granatowe.
Zapach
Winogrona mają słodki, przyjemny zapach.
Kształt
Charakteryzują się kulistym, owalnym kształtem.
Rozmiar
Ich rozmiar zależy od odmiany.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże winogrona powinny być jędrne i sprężyste, a ich skórka gładka i bez przebarwień.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi i boru.
Ciekawostki
Winogrona są atrybutem Dionizosa - jednego z greckich bogów.
Nazwa w języku angielskim
Grape
Nazwa w języku francuskim
Raisin
Nazwa w języku niemieckim
Weintrauben
Nazwa łacińska
Vitis

Winogrono wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
290
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
69
kcal
Woda
81.3
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.6
g
Sacharoza
0.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.5
g
Izoleucyna
5
mg
Leucyna
13
mg
Lizyna
14
mg
Metionina
22
mg
Cystyna
10
mg
Fenyloalanina
13
mg
Tyrozyna
11
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
3
mg
Walina
18
mg
Arginina
47
mg
Histydyna
23
mg
Alanina
27
mg
Kwas asparginowy
76
mg
Kwas glutaminowy
131
mg
Glicyna
19
mg
Prolina
22
mg
Seryna
30
mg
Sód
2
mg
Potas
226
mg
Wapń
17
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.09
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
1.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
20
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.06
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.08
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.07
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.05
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.25
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});