Opis:
Zastosowanie
Prażone orzechy stanowią składnik mieszanek bakaliowych, można je stosować jako przekąska. Wytłaczany z nich olej, ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Ponadto stosowane są jako substytut kawy.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bukowatych.
Nazwa regionalna lub potoczna
Potoczna nazwa orzecha to buk amerykański.
Występowanie
Występuje w Ameryce Północnej.
Smak
Charakteryzuje się słodkim, aromatycznym smakiem.
Kolor
Orzechy buku mają żółto-zieloną kolczastą łupinkę. Owoc jest ciemnobrązowy.
Kształt
Świeże orzechy mają owalny kształt.
Rozmiar
Mają niewielkie rozmiary, osiągają do 2-3cm średnicy.
Sposób przechowywania
Przechowujemy je w chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem orzechy należy wysuszyć lub uprażyć.
Nazwa łacińska
Fagus grandifolia
Nazwa w języku angielskim
American Beech
Nazwa w języku francuskim
Fagus grandifolia
Nazwa w języku niemieckim
Amerikanische Buche

Orzech buku wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2411
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
576
kcal
Woda
6.6
g
Białko ogółem
6.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
33.5
g
Izoleucyna
245
mg
Leucyna
367
mg
Lizyna
367
mg
Metionina
146
mg
Fenyloalanina
262
mg
Treonina
211
mg
Tryptofan
69
mg
Walina
346
mg
Sód
38
mg
Potas
1017
mg
Wapń
1
mg
Fosfor
0
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
2.46
mg
Cynk
0.36
mg
Miedź
0.67
mg
Mangan
1.34
mg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.304
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.371
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.684
mg
foliany (kwas foliowy)
113
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
15.5
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
5.716
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
21.892
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
20.089
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.446
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});