Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Udko doskonale nadaje się na dania pieczone, smażone oraz duszone. Ponadto można na nich przyrządzać zupy, wywary, buliony oraz potrawki. Obtoczone w mące lub bułce tartej a następnie jajku można smażyć na patelni, piec w piekarniku lub na ruszcie. Udka gęsie można również wędzić i podawać jako przekąskę.
Smak
Swoisty i lekko gorzki.
Zapach
Odznacza się swoistym, intensywnym, mięsnym zapachem.
Kolor
Charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem.
Przerost tłuszczowy
wysoki
Pochodzenie
Udko uzyskiwane jest po rozbiorze tuszki gęsi.
Struktura mięsa
Mięso tej z tej części gęsi jest dość twarde, ale soczyste.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, żelaza oraz witamin z grupy B.
Nazwa w języku angielskim
Leg of goose
Nazwa w języku francuskim
Cuisse d\'oie
Nazwa w języku niemieckim
Gänsekeule

Udo z gęsi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1416
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
339
kcal
Woda
53.3
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
14.1
g
Białko zwierzęce
14.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
80
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
643
mg
Leucyna
1202
mg
Lizyna
1255
mg
Metionina
351
mg
Cystyna
99
mg
Fenyloalanina
619
mg
Tyrozyna
502
mg
Treonina
653
mg
Tryptofan
204
mg
Walina
701
mg
Arginina
950
mg
Histydyna
396
mg
Alanina
890
mg
Kwas asparginowy
1333
mg
Kwas glutaminowy
2236
mg
Glicyna
871
mg
Prolina
628
mg
Seryna
566
mg
Sód
48
mg
Potas
243
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
152
mg
Magnez
18
mg
Żelazo
2.4
mg
Cynk
1.66
mg
Miedź
0.17
mg
Mangan
0.02
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
30
μg
retinol
30
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
7.6
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.12
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.03
mg
Niacyna
6.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.58
mg
foliany (kwas foliowy)
2.1
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.12
μg
witamina C
0
mg
Kwas kaprylowy
0.03
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.15
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
5.3
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.03
g
Kwas stearynowy
1.72
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
7.3
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
14.06
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.24
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
15.72
g
Kwas linolowy
5.42
g
Linolenowy
1.12
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
6.8
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.181
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});