Opis:
Zastosowanie
Częścią jadalną jest korzeń (bulwa) i liście, oba te elementy mają zastosowanie kulinarne. Buraki można stosować jako dodatek do sałatek, zup i dań głównych. Ponadto nadają się one także na marynaty i do spożycia na surowo.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny komosowatych.
Występowanie
Jest powszechnie uprawiany w Polsce.
Sezony występowania
Nasiona buraka wysiewa się w kwietniu. Okres wzrostu trwa 3-4 miesiące.
Rozmiar
Bulwy wielkością i kształtem przypominają cebulę, a liście są owalne lub trójkątne.
Smak
Ma lekko słodki smak.
Kolor
Liście buraka ćwikłowego mają intensywnie zielony kolor, natomiast bulwa jest ciemnoczerwona.
Ocena świeżości
Bulwa buraka powinna być bardzo ciemna, niepomarszczona, twarda, jędrna, gładka, o kulistym kształcie, natomiast liście jędrne bez przebarwień.
Sposób przygotowania
Po odcięciu liści, korzeń trzeba dokładnie obmyć z piasku. Następnie buraka w całości i nieobranego należy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywo należy ostudzić, osuszyć i dopiero wówczas obrać go i pokroić według uznania.
Sposób przechowywania
W celu jak najlepszego przechowywania buraków należy obciąć ich liście ok. 50 mm powyżej bulwy, a następnie zarówno liście jak i buraki umieścić w pojemniku na warzywa lub w lodówce. Liście przechowujemy 1-2 dni, natomiast bulwy 4- 5 dni.
Ciekawostki
Z młodych liści buraka ćwikłowego uzyskuje się botwinkę na zupy.
Nazwa w języku angielskim
Beetroot
Nazwa w języku francuskim
Betterave
Nazwa w języku niemieckim
Rote Rübe
Nazwa łacińska
Beta vulgaris

Burak ćwikłowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
158
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
38
kcal
Woda
87.6
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
1.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.5
g
Sacharoza
6.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.2
g
Izoleucyna
54
mg
Leucyna
98
mg
Lizyna
118
mg
Metionina
42
mg
Cystyna
25
mg
Fenyloalanina
81
mg
Tyrozyna
78
mg
Treonina
73
mg
Tryptofan
21
mg
Walina
54
mg
Arginina
148
mg
Histydyna
27
mg
Alanina
50
mg
Kwas asparginowy
406
mg
Kwas glutaminowy
339
mg
Glicyna
47
mg
Prolina
59
mg
Seryna
78
mg
Sód
52
mg
Potas
348
mg
Wapń
41
mg
Fosfor
17
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
1.7
mg
Cynk
0.57
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.44
mg
Jod
2.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.03
mg
witamina B1 (tiamina)
0.02
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.05
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
87
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.05
g

Przepisy z produktem:

Krewetki w tempurze z sałatką z mango i sosem kokosowym z curry.
Krewetki obieramy, odrywamy głowę pozostawiając na końcu ogona płetwę skorupiaka. Nacinamy ...
Szyjki rakowe skąpane w kremie czosnkowym skropione musem buraczkowym.
Ugotowanego buraka kroimy w drobną kostkę i gotujemy w połowie śmietany na koniec miksujemy do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
swietnie
Osobiscie to zamiast szukac magnezu w aptece czy w naturze postanowilem przezucic sie z kawy na ...
SmakoMyk ~ Gość
chemia znaczy - strasznie niezdrowe - lepiej wziąć sos sojowy i troszeczkę lubczyku
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.27