Opis:
Definicja
Wiśnia jest owocem rośliny z rodziny różowatych. W Polsce ich historia sięga wczesnego średniowiecza. Występują na terenach o klimacie umiarkowanym.
Zastosowanie
Z wiśni robimy kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, powidła oraz soki. Mają zastosowanie również w produkcji win, nalewek, likierów i innych alkoholi. Stanowią składnik jogurtów, serków i maślanek oraz ciast i ciasteczek. Ponadto dekoruje się nimi lody, oblewa czekoladą oraz zjada na surowo.
Smak
Wiśnie mają kwaśny, cierpki smak.
Kolor
Ich kolor zależy od odmiany. Mogą być czerwone, ciemnoczerwone, bordowe lub jasnoczerwone.
Zapach
Charakteryzują się swoistym, słodkim zapachem.
Kształt
Są kuliste i nieco spłąszczone.
Rozmiar
Osiągają średnice około 2 cm.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże wiśnie są jędrne, sprężyste i twarde. Skórka powinna być gładka, bez przebarwień i pęknięć.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem witaminy A i C pektyn, manganu i jodu
Ciekawostki
Dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni (Japończyków) wiśnia jest bardzo ważnym drzewem. Rośnie prawie we wszystkich miejscach, a w czasie kwitnięcia (przełom kwietnia i maja) obchodzone jest święto na jej cześć - hanami.
Nazwa w języku angielskim
Cherry
Nazwa w języku francuskim
Cerise
Nazwa w języku niemieckim
Kirsche
Nazwa łacińska
Cerasus Miller

Wiśnia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
198
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Woda
87.3
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
10.9
g
Sacharoza
0.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
28
mg
Lizyna
36
mg
Metionina
4
mg
Cystyna
3
mg
Fenyloalanina
19
mg
Tyrozyna
11
mg
Treonina
21
mg
Tryptofan
6
mg
Walina
27
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
12
mg
Alanina
28
mg
Kwas asparginowy
550
mg
Kwas glutaminowy
36
mg
Glicyna
23
mg
Prolina
30
mg
Seryna
31
mg
Sód
3
mg
Potas
150
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.1
mg
Miedź
0.13
mg
Mangan
0.03
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
40
μg
retinol
0
μg
beta karoten
240
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.13
mg
witamina B1 (tiamina)
0.049
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.059
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
8
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
12
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.08
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.11
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.11
g
Kwas linolowy
0.06
g
Linolenowy
0.06
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.12
g

Przepisy z produktem:

Panna cotta z owocami
Wlewamy śmietanę, mleko i 4 łyżki cukru do rondelka, wstawiamy do zagotowania i dokładnie ...
Mus z kaszy manny
Kaszę manną zalewamy szklanką zimnego mleka i pozostawiamy by napęczniała. Resztę mleka ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});