Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mąka jest niezastąpionym produktem kulinarnym, służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronu oraz ciast, nadają im odpowiednią strukturę i spójność. Mąkę dodaje się do ciasta, przy wyrabianiu ciast naleśnikowego, makaronowego, pierogowego, biszkoptowego, francuskiego, pizzy, różnego rodzaju racuchów, placków, pączków, faworków. Jest bardzo dobrym, naturalnym zagęszczaczem do sosów, kremów i zup. Wykorzystywana jest również do panierowania mięs i ryb. Stanowi podstawę zakwasu chlebowego i zasmażki.
Cechy charakterystyczne
Mąka powstaje w wyniku mielenia zboża. Otrzymany produkt jest sortowany i kilkakrotnie przesiewany. Kolor oraz struktura mąki zależy od rodzaju zmielonego zboża. W zależności od rodzaju surowca, z którego jest produkowana wyróżniamy dwa rodzaje mąk: mąki chlebowe (do nich należą mąka pszenna i mąka żytnia) oraz mąki niechlebowe (kukurydziana, sojowa, ryżowa, gryczana, jęczmienna). Mąki dostępne w sprzedaży dzieli się na typy. Na rynku można dostać następujące rodzaje mąk pszennych: mąkę poznańską - typ 500 (z której wyrabia się np: ciasta makaronowe, pierogowe czy na pizzę), mąkę luksusową - typ 550 (zalecana do ciast drożdżowych), mąkę tortową - typ 450 (ciasta biszkoptowe), mąkę krupczatkę typ 500 (ciasta kruche, tortowe, półfrancuskie), mąkę wrocławską - typ 500 (do przygotowywania, sosów, zup czy naleśników). W przypadku mąki żytniej dostępne są mąki: typ 500, typ 720, typ 1150, mąka sitkowa - typ 1400, razowa - typ 2000. Typ mąki informuje o udziale składników organicznych zawartych w 100kg danej mąki. Wyrażany jest w gramach np. typ 500 oznacza, że w próbce 100kg mąki znajduje się 500g popiołu.
Nazwa w języku angielskim
Flour
Nazwa w języku francuskim
La farine
Nazwa w języku niemieckim
Mehl

Mąka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
364
kcal
Woda
11.92
g
Białko ogółem
10.33
g
Węglowodany ogółem
76.31
g
Błonnik pokarmowy
2.7
g

Przepisy z produktem:

Ciasto z łososiem norweskim
Przygotować ciasto: dobrze wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jaja, oliwę i mleko, tak ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241