Opis:
Zastosowanie
Zastosowanie cebuli jest bardzo szerokie. Może ona być dodatkiem do wielu potraw, zarówno w formie surowej, blanszowanej, duszonej jak i smażonej.
Gatunek, rodzina
Jest rośliną należącą do rodziny czosnkowatych.
Występowanie
Uprawiana jest w strefie klimatu umiarkowanego.
Sezony występowania
Występuje w sezonie wiosenno-letnim.
Rozmiar
Wielkość zależy od jej odmiany. Może osiągać rozmiar orzecha włoskiego jak i grejpfruta. Kształt może mieć wydłużony, kulisty, badź spłaszczony.
Smak
Smak również zależy od odmiany - słodki, delikatny lub pikantny.
Zapach
Zapach ma bardzo specyficzny i silny.
Kolor
Kolor podobnie, jak rozmiar i smak ściśle związany jest z odmianą cebuli. Najczęściej spotykane są cebule żółte, białe i czerwone.
Ocena świeżości
Świeża cebula powinna być twarda i jędrna, bez przebarwień. Jej łupina natomiast powinna być cienka. Przy zakupie, unikać należy cebul kiełkujących oraz nadmiernie wysuszonych.
Sposób przygotowania
W celu przygotowania cebuli do jedzenia należy ją obrać z wierzchnich suchych liści, umyć, a następnie pokroić wedle uznania: na plasterki, ćwiartki, w grubą lub drobną kostkę bądź w tzw. piórka. Można ją lekko podsmażyć, dusić lub gotować.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Niektóre odmiany cebuli powinny być przechowywane w lodówce.
Ciekawostki
W cebuli znajduje się enzym LFS. Podczas krojenia miesza się on z aminokwasami, które w swoim składzie zawierają siarkę. W ten sposób dochodzi do powstania lotnych sulfin etylu, które wydzielone do powietrza podrażniają śluzówkę oczu.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa cebuli to cebula jadalna lub czosnek cebula.
Nazwa w języku angielskim
Onion
Nazwa w języku francuskim
Oignon
Nazwa w języku niemieckim
Zwiebel
Nazwa łacińska
Allium cepa

Cebula wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
127
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
30
kcal
Woda
90.8
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.9
g
Sacharoza
2.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.7
g
Izoleucyna
35
mg
Leucyna
67
mg
Lizyna
91
mg
Metionina
24
mg
Cystyna
29
mg
Fenyloalanina
62
mg
Tyrozyna
46
mg
Treonina
34
mg
Tryptofan
30
mg
Walina
38
mg
Arginina
243
mg
Histydyna
21
mg
Alanina
88
mg
Kwas asparginowy
107
mg
Kwas glutaminowy
335
mg
Glicyna
62
mg
Prolina
46
mg
Seryna
41
mg
Sód
6
mg
Potas
121
mg
Wapń
25
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.24
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.17
mg
Jod
1.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.12
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.03
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
17
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
6
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.11
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.11
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.04
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.04
g
Kwas linolowy
0.15
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.17
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Makaron z pieczarkami pod koperkiem
Makaron gotujemy, w osolonej wodzie, około 12-15 minut. Odlewamy wrzątek, przelewamy wodą żeby ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
online payday advance loan additional reading payday loan online https://onlineloans.us.com/
click for source photo assignment essays writing services best essay writing service reviews
write website to write essays https://writemyessay.us.com/ essay writing service
Check Out Your URL buy essay online buy essay papers online write my essay online
Reliable information for every mother. Diseases in position, childbirth and development baby. Many ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.33