Opis:
Definicja
Malina należy do krzewów z rodziny różowatych. Ma białe kwiaty i duże ( w stosunku do owoców) zielone liście. Pospolita w stanie dzikim zarówno w Polsce, jak również prawie na całej półkuli północnej.
Zastosowanie
Z malin robimy kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, powidła oraz soki. Znajdują zastosowanie w produkcji win, nalewek, likierów i innych alkoholi. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, ser i maślanka.
Smak
Owoce mają winny, słodki smak.
Kolor
W zależności od odmiany maliny mogą być białe, żółte, czerwone, purpurowe, ciemnoczerwone, a nawet prawie czarne.
Zapach
Mają charakterystyczny słodki zapach.
Kształt
Skłądają się z licznych, kulistych lub owalnych, owłosionych pestkowców. W całości mają kształt kulisty, owalny, stożkowaty, tępo zakończony i pusty w środku.
Rozmiar
Osiągają średnicę około 1-2 cm.
Sposób przechowywania
Powinny być przechowywane w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże maliny są jędrne, soczyste i bez przebarwień. Na nieświeżych, przejrzałych owocach powstaje biały nalot, nazywany pleśnią.
Dobre źródło
Owoce są zasobne w związki mineralne oraz pektyny, zawiera glukozę, fruktozę i sacharozę, prowitaminę A, witaminy B1, H, P i witaminę C.
Ciekawostki
Dawniej maliny były składnikiem prowizorycznej farby do włosów.
Nazwa w języku angielskim
Raspberry
Nazwa w języku francuskim
Framboise
Nazwa w języku niemieckim
Himbeere
Nazwa łacińska
Rubus

Malina wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
123
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
29
kcal
Woda
85.8
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
1.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12
g
Sacharoza
1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
6.7
g
Izoleucyna
51
mg
Leucyna
78
mg
Lizyna
50
mg
Metionina
17
mg
Cystyna
15
mg
Fenyloalanina
45
mg
Tyrozyna
31
mg
Treonina
45
mg
Tryptofan
12
mg
Walina
64
mg
Arginina
68
mg
Histydyna
31
mg
Alanina
81
mg
Kwas asparginowy
304
mg
Kwas glutaminowy
195
mg
Glicyna
58
mg
Prolina
85
mg
Seryna
68
mg
Sód
2
mg
Potas
203
mg
Wapń
35
mg
Fosfor
33
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.36
mg
Miedź
0.19
mg
Mangan
0.32
mg
Jod
3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
16
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.48
mg
witamina B1 (tiamina)
0.018
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.062
mg
Niacyna
0.26
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
30
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
31.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.01
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.03
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g

Przepisy z produktem:

Parfait z Crème fraîche z łososiem Sous Vide (52*C)
Filet z łososia bez skóry kroimy na długość ok 30cm i szerokość 3cm. Doprawiamy solą i ...
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 godzin ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.238
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});