Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka kukurydziana

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Coraz częściej wykorzystuje się ją do panierowania mięs, i ryb. Z mąki można także robić kluski i kopytka. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos. Zalecana jest dla osób chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Cechy charakterystyczne
Mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne. Potrawy z dodatkiem mąki kukurydzianej zalecane są osobom uczulonym na gluten.
Nazwa w języku angielskim
Cornflour
Nazwa w języku francuskim
Farine de mais
Nazwa w języku niemieckim
Maismehl

Mąka kukurydziana wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1570
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
375
kcal
Woda
9.8
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
5.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
5.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
82.7
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.9
g
Leucyna
36
mg
Fenyloalanina
13
mg
Walina
14
mg
Sód
1
mg
Potas
90
mg
Wapń
2
mg
Fosfor
60
mg
Magnez
18
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
retinol
0
μg
beta karoten
97
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
2.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
48
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.001
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.14
g
Kwas stearynowy
0.025
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.27
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.67
g
Linolenowy
0.022
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Burgery z łososia norweskiego
Filet z łososia dokładnie oczyścić. Bardzo drobno posiekać – jak na tatara. Dodać ...
Tort marcepanowy z kawą
Masło (25dkg) ucieramy mikserem na pianę, po czym dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.138