Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka kukurydziana

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Coraz częściej wykorzystuje się ją do panierowania mięs, i ryb. Z mąki można także robić kluski i kopytka. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos. Zalecana jest dla osób chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Cechy charakterystyczne
Mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne. Potrawy z dodatkiem mąki kukurydzianej zalecane są osobom uczulonym na gluten.
Nazwa w języku angielskim
Cornflour
Nazwa w języku francuskim
Farine de mais
Nazwa w języku niemieckim
Maismehl

Mąka kukurydziana wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1570
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
375
kcal
Woda
9.8
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
5.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
5.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
82.7
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.9
g
Leucyna
36
mg
Fenyloalanina
13
mg
Walina
14
mg
Sód
1
mg
Potas
90
mg
Wapń
2
mg
Fosfor
60
mg
Magnez
18
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
retinol
0
μg
beta karoten
97
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
2.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
48
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.001
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.14
g
Kwas stearynowy
0.025
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.27
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.67
g
Linolenowy
0.022
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Burgery z łososia norweskiego
Filet z łososia dokładnie oczyścić. Bardzo drobno posiekać – jak na tatara. Dodać ...
Tort marcepanowy z kawą
Masło (25dkg) ucieramy mikserem na pianę, po czym dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.176