Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Najczęściej z kurzych skrzydełek przygotowywane są potrawy pieczone, smażone i grillowane. Są znakomitym mięsem do gotowania zup, rosołów oraz wywarów. Można je piec w piekarniku, na ruszcie, smażyć na patelni oraz wędzić.
Smak
Charakteryzują się delikatnym smakiem.
Zapach
Mają charakterystczny mięsny zapach.
Kolor
Skrzydełka najwyższej jakości mają kremowy, jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
Mają nieznaczny przerost tłuszczowy.
Pochodzenie
Skrzydełka uzyskiwane są przy rozbiorze tuszki kurczaka.
Struktura mięsa
Cienka skóra okrywa delikatne, miękkie i soczyste mięso. W skrzydełkach są także struktury chrzęstne i kostne.
Dobre źródło
Skrzydełka z kury są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, witamin z grupy B oraz cynku, magnezu i potasu.
Nazwa w języku angielskim
Chicken Wings
Nazwa w języku francuskim
Ailes de poulet
Nazwa w języku niemieckim
Hähnchenflügel
Cechy świeżego mięsa
Skrzydełka, to kawałki kury składające się z barków, kości skrzydeł wraz z mięśniami. Pokryte są delikatną, błoniastą skórą. Mięso jest miękkie i soczyste, jasnoróżowego koloru, pozbawione tłuszczu.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
gotowanie, smażenie, wędzenie, grillowanie
Wykorzystanie
smażone, pieczone oraz grillowane w całości, zupy, potrawki, wywary, rosół
Przechowywanie mięsa surowego
sposób przechowywania czas i temperatura
surowe kawałki zamrożone przechowujemy maksymalnie do 10 miesięcy ww temperaturze od – 12 do -18ºC
surowe kawałki przechowujemy w lodówce maksymalnie do 2 dni w temperaturze od 2-7ºC
gotowane kawałki przechowujemy w zamrażarce maksymalnie do 4 miesięcy w temperaturze od -12 do -18ºC
gotowane kawałki, przechowujemy maksymalnie do 4 dni w lodówce w temperaturze od 2-7ºC
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekładamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Skrzydło z kury wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
528
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
126
kcal
Woda
74.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
22
g
Białko zwierzęce
22
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
57
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1160
mg
Leucyna
1649
mg
Lizyna
1866
mg
Metionina
608
mg
Cystyna
281
mg
Fenyloalanina
872
mg
Tyrozyna
742
mg
Treonina
928
mg
Tryptofan
257
mg
Walina
1090
mg
Arginina
1325
mg
Histydyna
685
mg
Alanina
1199
mg
Kwas asparginowy
1958
mg
Kwas glutaminowy
3290
mg
Glicyna
1079
mg
Prolina
903
mg
Seryna
756
mg
Sód
81
mg
Potas
194
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
155
mg
Magnez
22
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
1.6
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
59
μg
retinol
18
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
7.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
1.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.6
g
Kwas stearynowy
0.29
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.93
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.73
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.9
g
Kwas linolowy
0.47
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.12
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.01
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.03
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.05
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.8
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Skrzydełka w sosie Teriyaki z grilla
Umyte i osuszone skrzydełka posypujemy sezamem.Mieszamy w osobnym naczyniu sos sojowy, miód, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.207
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});