Opis:
Zastosowanie
Używany do sałatek, zup i sosów. Można nim przyprawiać bób, fasolkę, soczewicę i zupę ziemniaczaną. Ponadto świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Biały ocet winny wzmacnia smak barszczu czerwonego oraz dań słodko-kwaśnych. Czerwony stosujemy w marynatach do mięsa wołowego, cielęciny lub jagnięciny. Cytrynowy doskonale pasuje do ryb.
Elementy kulinarne
Ocet winny dostępny jest w kilku postaciach: ocet winny z wina białego, czerwonego bądź cytrynowy.
Pochodzenie
Ocet winny produkowany jest z wina. Wytwarzany jest w większości krajów europejskich.
Smak
Ocet winny ma kwaśny smak.
Zapach
Charakteryzuje się słodko-kwaśnym zapachem.
Kolor
W zależności od rodzaju octu może mieć żółty lub bordowy kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Posiada właściwości odkażające i bakteriobójcze. Poprawia strawność tłustych potraw i pobudza apetyt. Zawiera potas, fosfor i magnez.
Uboczne skutki działania
Spożywanie dużej ilości octu może mieć niekorzystny wpływ na organizm człowieka.
Ciekawostki
W średniowieczu ocet winny wraz z czosnkiem służył jako tzw. eliksir przeciwko wampirom. Ocet winny może być stosowany jako odplamiacz.
Nazwa w języku angielskim
Vinegar
Nazwa w języku francuskim
Vinaigre
Nazwa w języku niemieckim
Essig

Ocet winny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
79.5
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
19
kcal
Woda
94.5
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0.3
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
8
mg
Potas
39
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
8
mg
Magnez
4
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina C
0.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Konserwowe mirabelki
Mirabelki myjemy, osuszamy i drylujemy.Do rondla wlewamy ocet, wodę i wsypujemy cukier. Mieszamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.251
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});