Opis:
Definicja
Banan jest owocem byliny z rodziny bananowatych. Rośnie na wilgotnych nizinach w Azji, Afryce i Australii. Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin.
Zastosowanie
Banany spożywane są na surowo, jak również w innych formach - suszone, pieczone i marynowane. Są znakomitym dodatkiem do ciast, lodów, naleśników i innych deserów na zimno i ciepło. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt i maślanka. Można z nich robić również galaretki, dżemy, budynie oraz powidła.
Smak
Owoce mają słodki i charakterystyczny smak.
Kolor
Banany mają kolor żółty, jasnożółty, żółtozielony w zależności od stadium dojrzałości.
Zapach
Charakteryzują się słodkim, delikatnym zapachem.
Kształt
Mają walcowaty, wydłużony kształt. Są lekko zakrzywione.
Rozmiar
Owoce osiągają długość około 20 centymetrów.
Sposób przechowywania
Banany powinny być przechowywane w chłodnym i zaciemnionym miejscu, lecz nie w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura powoduje brązowienie skórki owocu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże banany są jędrne, sprężyste, bez przebarwień.
Dobre źródło
Banany są bogatym źródłem potasu, fosforu i magnezu.
Ciekawostki
W Kenii produkuje się piwo wytwarzane ze sfermentowanego wywaru z bananów.
Nazwa regionalna lub potoczna
W zależności od regionu banana możemy nazwać: bananem właściwym, bananem rajskim, pizangiem, figą rajską i figą błogosławioną.
Nazwa w języku angielskim
Banana
Nazwa w języku francuskim
Banane
Nazwa w języku niemieckim
Banane
Nazwa łacińska
Musa

Banan wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
399
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
95
kcal
Woda
74.4
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
23.5
g
Sacharoza
11.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
2.3
g
Błonnik pokarmowy
1.7
g
Izoleucyna
39
mg
Leucyna
84
mg
Lizyna
56
mg
Metionina
13
mg
Cystyna
20
mg
Fenyloalanina
45
mg
Tyrozyna
28
mg
Treonina
40
mg
Tryptofan
14
mg
Walina
55
mg
Arginina
55
mg
Histydyna
95
mg
Alanina
46
mg
Kwas asparginowy
135
mg
Kwas glutaminowy
129
mg
Glicyna
43
mg
Prolina
47
mg
Seryna
55
mg
Sód
1
mg
Potas
395
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
33
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.18
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.42
mg
Jod
2.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
8
μg
retinol
0
μg
beta karoten
48
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.27
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.36
mg
foliany (kwas foliowy)
22
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
9
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.01
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.1
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.12
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.06
g

Przepisy z produktem:

Koktajl bananowy z mango
Wszystkie składniki powinny być uprzednio schłodzone.Wszystko zmiksować, przelać do szklanek. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.234