Opis:
Zastosowanie
Papryka jako przyprawa jest stosowana w wielu krajach świata. Poprawia smak wędlin, gulaszy, różnych mięs, jednogarnkowych potraw, pieczeni, a nawet ciast i czekolad.
Elementy kulinarne
Przyprawę pozyskuje się ze zmielonej, suszonej papryki z nasionami lub bez nasion.
Pochodzenie
Wysuszone owoce papryki pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej oraz Europy Środkowej.
Smak
W zależności od tego jaki rodzaj papryki został zmielony możemy uzyskać łagodny, słodki lub pikantny smak.
Zapach
Charakteryzuje się słodkim, niekiedy ostrym zapachem.
Kolor
Najczęściej dostępna jest papryka czerwona.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Papryka jako przyprawa pobudza apetyt, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Poza tym oczyszcza błony śluzowe. W połączeniu z alkoholem służy jako środek do nacierania, działając kojąco na nerwobóle i bóle korzonków.
Uboczne skutki działania
Papryki nie powinny używać osoby, które mają problemy z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Może u nich wystąpić reakcja alergenna i podrażnienie wspomnianych narządów.
Ciekawostki
W Chinach papryka używana jest jako środek leczniczy w schorzeniach takich jak depresja i zmęczenie.
Nazwa w języku angielskim
Paprika powder
Nazwa w języku francuskim
Paprika en poudre
Nazwa w języku niemieckim
Paprikapulver

Papryka w proszku wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1210
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
289
kcal
Woda
9.5
g
Popiół
7
g
Białko ogółem
14.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
55.7
g
Sacharoza
0.81
g
Laktoza
0
g
Sód
34
mg
Potas
2344
mg
Wapń
177
mg
Fosfor
345
mg
Magnez
185
mg
Żelazo
23.6
mg
Cynk
4.1
mg
Miedź
0.6
mg
Mangan
0.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2637
μg
retinol
0
μg
beta karoten
27680
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
29.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.6
mg
witamina B2 (ryboflawina)
1.7
mg
Niacyna
15.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
4
mg
foliany (kwas foliowy)
106
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
71.1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.23
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.52
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.96
g
Kwas stearynowy
0.33
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.11
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas linolowy
7.42
g
Linolenowy
0.9
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Penne alla Norma
Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. ...
Gulasz ziemniaczany z grzankami z chleba żytniego
Obrać ziemniaki, marchew oraz seler i pokroić w kostkę ok.1,5 cm. Ziemniaki włożyć do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.247
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});