Opis:
Zastosowanie
Dynia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Pestki dyni możemy dodać do sałatki lub ciasta. Miąższ idealnie nadaje się do przyrządzania zup, racuchów, sosów, potrawek, marmolad oraz nadzienia do naleśników. Olej świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub do skropienia duszonych warzyw.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny dyniowatych.
Występowanie
Występuje na tarenie całej Polski.
Sezony występowania
Zbiory odbywają się jesienią.
Rozmiar
Rozmiary dyni są bardzo różne i zależą od odmiany. Przeciętna dynia ma średnicę 35-40 cm.
Smak
Ma ona lekko słodki smak.
Ocena świeżości
Świeża dynia ma jędrną, intensywnie pomarańczową powierzchnię. Nie posiada żadnych skaz, zadrapań i widocznych przebarwień. Najlepiej wybierać dynie o mniejszych rozmiarach.
Sposób przygotowania
Przed przyrządzeniem należy ją umyć, obrać z grubej skóry i wydrążyć pestki. Pokrojoną na mniejsze kawałki gotuje się w wodzie lub na parze.
Sposób przechowywania
Zimowe odmiany można przechowywć w temperaturze 10 - 12°C nie dłużej niż 6 miesięcy.
Ciekawostki
Obecnie najpopularniejszy symbol Halloween w Środkowej i Południowej Ameryce był uprawiany już 7000 lat przed Chrystusem. Natomiast w Europie dynia pojawiła się po raz pierwszy dopiero w XVI w. Obecnie niektóre gatunki dyni są uprawiane tylko w celach ozdobnych.
Nazwa w języku angielskim
Pumpkin
Nazwa w języku francuskim
Citrouille
Nazwa w języku niemieckim
Kürbis
Nazwa łacińska
Cucurbita L.

Dynia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
117
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
28
kcal
Woda
89.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
1.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.7
g
Sacharoza
2.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Izoleucyna
65
mg
Leucyna
95
mg
Lizyna
87
mg
Metionina
17
mg
Cystyna
14
mg
Fenyloalanina
47
mg
Tyrozyna
25
mg
Treonina
43
mg
Tryptofan
25
mg
Walina
66
mg
Arginina
63
mg
Histydyna
28
mg
Alanina
65
mg
Kwas asparginowy
208
mg
Kwas glutaminowy
320
mg
Glicyna
43
mg
Prolina
40
mg
Seryna
51
mg
Sód
4
mg
Potas
278
mg
Wapń
66
mg
Fosfor
43
mg
Magnez
14
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.38
mg
Miedź
0.15
mg
Mangan
0.04
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
496
μg
retinol
0
μg
beta karoten
2974
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.03
mg
witamina B1 (tiamina)
0.05
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.12
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.11
mg
foliany (kwas foliowy)
31
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0.06
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.06
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.05
g
Linolenowy
0.08
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.13
g

Przepisy z produktem:

Krem z dyni z kurkami
Dynie i szalotkę kroimy w drobną kostkę.Przesmażamy na maśle a następnie dolewamy wcześniej ...
Dynia marynowana
Dynię myjemy, obieramy i usuwamy z niej pestki.Miąższ kroimy w kostkę lub wydrążamy z niego ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.345
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});