Papryka słodka w proszku

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Stosuje się ją jako dodatek do ciast, wędlin, zup, warzyw, sałatek oraz chipsów ziemniaczanych. Ponadto podkreśla smak leczo, sosów i gulaszy. Sprawdza się jako składnik marynaty do drobiu i ryb. Jest naturalnym barwnikiem używanym do koloryzowania majonezowych sosów, dań z ryżem itp. Stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Ze względu na kolor często używa się jej do garnirowania.
Elementy kulinarne
Papryka słodka w proszku powstaje w procesie mielenia ususzonej, pozbawionej gniazd nasiennych papryki (najczęściej z papryki czerwonej).
Pochodzenie
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej.
Smak
Charakteryzuje ją słodki smak.
Zapach
Wydziela esencjonalny aromat.
Kolor
Zmielona papryka ma intensywny, czerwony kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Papryka wzmacnia odporność organizmu. Pozytywnie oddziałuje na procesy trawienne.
Ciekawostki
Na barwę sproszkowanej papryki wpływa powietrze i światło. Szybko traci kolor i smak w temperaturze powyżej 20°C.
Nazwa w języku angielskim
Sweet paprika powder
Nazwa w języku francuskim
Paprika en poudre
Nazwa w języku niemieckim
Paprikapulver - Edelsüß

Papryka słodka w proszku wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1315
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
314
kcal
Woda
2
g
Popiół
8.4
g
Białko ogółem
17.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
17.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
68.7
g
Izoleucyna
579
mg
Leucyna
937
mg
Lizyna
796
mg
Metionina
215
mg
Cystyna
344
mg
Fenyloalanina
553
mg
Tyrozyna
372
mg
Treonina
659
mg
Tryptofan
229
mg
Walina
756
mg
Arginina
859
mg
Histydyna
364
mg
Alanina
733
mg
Kwas asparginowy
2558
mg
Kwas glutaminowy
2363
mg
Glicyna
662
mg
Prolina
779
mg
Seryna
719
mg
Sód
193
mg
Potas
3170
mg
Wapń
134
mg
Fosfor
327
mg
Magnez
188
mg
Żelazo
10.4
mg
Cynk
2.4
mg
Miedź
1.4
mg
Mangan
1.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3863
μg
retinol
0
μg
beta karoten
42886
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
4
mg
witamina B1 (tiamina)
1.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
1.2
mg
Niacyna
7.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
2.2
mg
foliany (kwas foliowy)
229
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
1900
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.002
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.009
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.33
g
Kwas stearynowy
0.11
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.18
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas linolowy
1.46
g
Linolenowy
0.15
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Penne bolognese
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy około 12 minut. Odlewamy, przelewamy wodą ...
Grilowany camembert z kurczakiem na sałacie
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon. Oprószamy papryką słodką, solą i pieprzem, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
quick loans online quick cash loans in tennessee quick personal loans for poor credit fast loans
write college essays help with college essay english essay help https://collegeessay.us.com - uk ...
Sernix ~ Gość
get a loan with no credit short term loans oklahoma short term loans for bad credit payday loans ...
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242