Papryka ostra w proszku

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Poprawia smak wędlin, gulaszy, różnych mięs, jednogarnkowych potraw, pieczeni, a nawet ciast i czekolad. Nadaje im ostrości i pikantności. Szeroko stosowana jest w kuchni meksykańskiej, włoskiej, indyjskiej oraz do tajlandzkich zup i krewetek z chili.
Elementy kulinarne
Przyprawę tę robi się ze zmielonej, suszonej papryki z nasionami.
Pochodzenie
Pochodzi z Ameryki Środkowej.
Smak
Charakteryzuje ją ostry i piekący smak.
Zapach
Wyróżnia się słodkim, niekiedy ostrym zapachem.
Kolor
Dostępna na rynku ostra papryka ma czerwony kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Papryka w formie przyprawy pobudza apetyt, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Poza tym oczyszcza błony śluzowe. W połączeniu z alkoholem służy jako środek do nacierania, działający kojąco na nerwobóle i bóle korzonków.
Uboczne skutki działania
Papryki nie powinny używać osoby, które mają problemy z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Bowiem może u nich wystąpić reakcja alergenna i podrażnienie wspomnianych narządów. Poza tym duża ilość pikantnej przyprawy może podrażnić kubki smakowe.
Ciekawostki
Ostra papryka zawiera kapsaicynę, która nadaje jej charakterystycznego, pikantnego smaku.
Nazwa w języku angielskim
Paprica Powder hot
Nazwa w języku francuskim
Poivre de cayenne en poudre
Nazwa w języku niemieckim
Paprikapulver - Scharf

Papryka ostra w proszku wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1357
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
324
kcal
Woda
7.2
g
Popiół
6.6
g
Białko ogółem
10.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
10.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
69.9
g
Izoleucyna
342
mg
Leucyna
554
mg
Lizyna
471
mg
Metionina
127
mg
Cystyna
203
mg
Fenyloalanina
327
mg
Tyrozyna
220
mg
Treonina
389
mg
Tryptofan
135
mg
Walina
447
mg
Arginina
508
mg
Histydyna
215
mg
Alanina
433
mg
Kwas asparginowy
1512
mg
Kwas glutaminowy
1397
mg
Glicyna
391
mg
Prolina
460
mg
Seryna
425
mg
Sód
91
mg
Potas
1870
mg
Wapń
45
mg
Fosfor
159
mg
Magnez
88
mg
Żelazo
6
mg
Cynk
1
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1324
μg
retinol
0
μg
beta karoten
14843
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
3.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
1.2
mg
Niacyna
8.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.8
mg
foliany (kwas foliowy)
51
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
31.4
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.016
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.69
g
Kwas stearynowy
0.11
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.45
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas linolowy
3.1
g
Linolenowy
0.023
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Zapiekanka ziemniaczana po góralsku
Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko.W międzyczasie umyte ...
Łosoś w warzywach gotowany na parze
Filet z łososia przyprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką i oregano.Obieramy marchewkę i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.37