Opis:
Zastosowanie
Czosnek ma zastosowanie głównie jako dodatek do różnego rodzaju pikantnych sosów, dipów, marynat, mięs oraz warzyw. Można stosować go w postaci świeżej, sproszkowanej lub suszonej. Ząbkami czosnku naciera się mięso przed pieczeniem lub grillowaniem.
Gatunek, rodzina
Czosnek należy do rodziny czosnkowatych.
Występowanie
Jest uprawiany i dostępny na całym świecie.
Sezony występowania
W zależności od terminu sadzenia czosnek zbiera się latem lub jesienią.
Rozmiar
Główka czosnku ma średnicę nie wiekszą niż 7cm. Jeden pojedyńczy ząbek ma długość średnio około 2 cm.
Smak
Charakteryzuje się ostrym smakiem.
Zapach
Ma on specyficzy długo utrzymujący się zapach.
Ocena świeżości
Ząbki po obraniu powinny być twarde, jędrne, grube i jednolitej jasnej barwy. Zewnętrzna osłonka nie powinna być pomarszczona.
Sposób przygotowania
Przed wykorzystaniem czosnek, należy obrać z łupinek i z błonki otaczającej każdy ząbek z osobna. Następnie pokroić w drobną kosteczkę, posiekać lub zmiażdżyć.
Sposób przechowywania
Świeży czosnek możemy przechowywać do 6 miesięcy.
Ciekawostki
\"Magicznym\" składnikiem, który jest odpowiedzialny za terapeutyczne działanie czosnku jest allicyna. To właśnie dzięki niej czosnek nazywany jest \" naturalnym antybiotykiem\". Coraz więcej mówi się również o jego skutecznym działaniu na układ krwionośny. Przypisuje mu się zdolność obniżania ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Amerykanie docenili jego właściwości do tego stopnia, że co roku 19 kwietnia obchodzą dzień tego warzywa.
Nazwa w języku angielskim
Garlic
Nazwa w języku francuskim
Ail
Nazwa w języku niemieckim
Knoblauch
Nazwa łacińska
Allium sativum

Czosnek wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
612
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
146
kcal
Woda
59
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
6.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
32.6
g
Sacharoza
0.6
g
Laktoza
0
g
Skrobia
14.7
g
Błonnik pokarmowy
4.1
g
Izoleucyna
321
mg
Leucyna
452
mg
Lizyna
394
mg
Metionina
111
mg
Cystyna
95
mg
Fenyloalanina
270
mg
Tyrozyna
117
mg
Treonina
233
mg
Tryptofan
96
mg
Walina
423
mg
Arginina
919
mg
Histydyna
168
mg
Alanina
190
mg
Kwas asparginowy
715
mg
Kwas glutaminowy
1181
mg
Glicyna
292
mg
Prolina
146
mg
Seryna
277
mg
Sód
17
mg
Potas
400
mg
Wapń
41
mg
Fosfor
153
mg
Magnez
25
mg
Żelazo
1.7
mg
Cynk
1
mg
Miedź
0.26
mg
Mangan
0.46
mg
Jod
2.7
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.01
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.11
mg
Niacyna
0.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.13
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
31
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.09
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.09
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.23
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.25
g

Przepisy z produktem:

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na ...
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Przepis dedykowany Bożenie Kisielewicz z Warszawy z kulinarnymi pozdrowieniami od Szczypiora :) ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
wh0cd60545 indocin online elocon buy karela prednisolone online synthroid yasmin
wh0cd318145 prilosec pills
wh0cd721809 nolvadex for sale
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.277