Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Groch łuskowy (żółty)

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Nazwa łacińska
Pisum L.
Nazwa w języku angielskim
Pea
Nazwa w języku francuskim
Pois
Nazwa w języku niemieckim
Erbsen
Gatunek, rodzina
Groch należy do rodziny bobowatych.
Występowanie
Uprawiany jest na terenie całej Polski.
Sezony występowania
Zbierany jest w okresie od czerwca do sierpnia.
Rozmiar
Strąki w zależności od odmiany mogą mieć długość od 5 do 12-13 cm.
Ocena świeżości
Świeże strąki są jędrne, mają żywy kolor, nie posiadają przebarwień i są zamknięte. Wraz z upływem czasu stają się obeschnięte co skutkuje gorszą jakością ziarna. Ziarna grochu powinny być jędrne, niepomarszczone.
Sposób przechowywania
Suche nasiona nadają się do długiego przechowywaniach, w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu. Groszek w puszce przechowywać można długi czas w temperaturze pokojowej. Natomiast świeży groch nie nadaje się do długiego przechowywania.
Sposób przygotowania
W zależności od rodzaju grochu i celu jego przeznaczenia albo wyłuskujemy nasiona ze strąków, albo gotujemy w całości. Groch zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu 45-60 min, aż będzie miękki. Natomiast groszek w puszce przed użyciem odsączamy z zalewy i płuczemy pod wodą.
Zastosowanie
Nasiona grochu, zazwyczaj zjada się po ugotowaniu, chociaż można także na surowo. Dobrze nadają się do mrożenia i suszenia. Z grochu gotuje się tradycyjną polską zupę-grochówkę- oraz przyrządza się groch z kapustą. Z zmielonego grochu możemy robić puree, pudding, nadziewać nim pierogi oraz dodawać do pasztecików.
Ciekawostki
Około V wieku p.n.e. groch zaczęto uprawiać w Egipcie, szybko stał się ona tam głównym składnikiem diety ubogich klas społecznych. W Grecji groch miał znaczenie symboliczne, gdy w rodzinie rodziło się dziecko, rozsypywano wokół niego ziarna grochu, sól i ziarna zbóż, w celu przywołania duchów opiekuńczych.

Groch łuskowy (żółty) wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1225
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
293
kcal
Woda
11.6
g
Popiół
3
g
Białko ogółem
23.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
23.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
60.2
g
Sacharoza
0.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
44
g
Błonnik pokarmowy
15
g
Izoleucyna
850
mg
Leucyna
1792
mg
Lizyna
1750
mg
Metionina
322
mg
Cystyna
382
mg
Fenyloalanina
1172
mg
Tyrozyna
826
mg
Treonina
967
mg
Tryptofan
273
mg
Walina
929
mg
Arginina
2265
mg
Histydyna
683
mg
Alanina
1080
mg
Kwas asparginowy
2616
mg
Kwas glutaminowy
4107
mg
Glicyna
1055
mg
Prolina
1452
mg
Seryna
1243
mg
Sód
30
mg
Potas
937
mg
Wapń
57
mg
Fosfor
388
mg
Magnez
124
mg
Żelazo
4.7
mg
Cynk
4.2
mg
Miedź
0.5
mg
Mangan
2.03
mg
Jod
13.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
20
μg
retinol
0
μg
beta karoten
117
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.77
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.28
mg
Niacyna
3.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
151
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.18
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.03
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.22
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.22
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.22
g
Kwas linolowy
0.52
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.62
g

Przepisy z produktem:

Mięso po persku
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Mięso mielimy w maszynce. Na rozgrzanym ...
Warzywne kotlety
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze. Czerstwą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});