Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Piersi z kurczaka doskonale nadają się na dania smażone, grillowane, pieczone, duszone i gotowane. Ze względu na swoją wszechstronność można z nich robić kotlety panierowane, kotlety z kieszonką, można je dusić w różnych sosach, smażyć pokrojone na mniejsze kawałki, gotować i dodawać do sałatek oraz wędzić. Doskonale komponuje się w daniach z ryżem warzywami, ziemniakami oraz makaronem.
Smak
Delikatny, lekko słodki.
Zapach
Charakterystczny, mięsny, wyraźny.
Kolor
Pierś z kury najwyższej jakości ma jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
Należy do mięs chudych.
Pochodzenie
Piersi z kury uzyskiwane są przy rozbiorze tuszki kurczaka.
Struktura mięsa
Mięso ma delikatną, miękką, sprężystą i jędrną strukturę.
Dobre źródło
Mięso z piersi kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, witamin z grupy B, cynku, magnezu i potasu.
Nazwa w języku angielskim
Chicken breast
Nazwa w języku francuskim
Poitrine de poulet
Nazwa w języku niemieckim
Hühnerbrust
Cechy świeżego mięsa
Świeże filety z piersi kurczaka, to mięśnie piersiowe bez skóry i chrząstek. Charakteryzują się jasnoróżowym kolorem. Są delikatne, soczyste, jędrne, lekkostrawne i nie zawierają tłuszczu.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
smażenie, pieczenie, mielenie, duszenie, grillowanie, wędzenie
Wykorzystanie
gulasze, zapiekanki, sałatki, filety smażone, grillowane oraz pieczone
Przechowywanie mięsa surowego
sposób przechowywania czas i temperatura
surowe mięso zamrożone przechowujemy maksymalnie do 10 miesięcy w temperaturze od – 12 do -18ºC
surowe mięso przechowujemy w lodówce maksymalnie do 2 dni w temperaturze od 2-7ºC
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekładamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Pierś z kury wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
461
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
110
kcal
Woda
74.8
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
23.1
g
Białko zwierzęce
23.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
58
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1219
mg
Leucyna
1732
mg
Lizyna
1962
mg
Metionina
639
mg
Cystyna
296
mg
Fenyloalanina
916
mg
Tyrozyna
779
mg
Treonina
975
mg
Tryptofan
270
mg
Walina
1145
mg
Arginina
1393
mg
Histydyna
717
mg
Alanina
1260
mg
Kwas asparginowy
2058
mg
Kwas glutaminowy
3458
mg
Glicyna
1134
mg
Prolina
949
mg
Seryna
794
mg
Sód
65
mg
Potas
255
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
196
mg
Magnez
28
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.8
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
21
μg
retinol
6
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
11.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
1.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.21
g
Kwas stearynowy
0.1
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.32
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.25
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.17
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.04
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.01
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.02
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.23
g

Przepisy z produktem:

Terrina drobiowa w paskach marchwi
Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w kostkę, ...
Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
Sos: Podgrzewać wszystkie składniki sosu (Masło,Sake lub wódka, sos sojowy (shoyu), Mirin ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd729647 buy doxycycline toradol online flagyl tetracycline sildenafil
wh0cd325354 buspirone HYZAAR
wh0cd729642 buspar by mail buy rimonabant clindamycin by mail order
wh0cd675280 Purchase Sildenafil recommended reading
wh0cd273229 buy yasmin Albuterol Online metformin er
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.209