Opis:
Zastosowanie
Wykorzystywana jest jako pospolita przyprawa kuchenna. Stosuje się ją do: ciast, ciastek, pierników, jako dodatek do ryżu, sosu pomidorowego, sałatek, ryb, zup oraz dań mięsnych (przede wszystkim wieprzowiny, indyka i jagnięciny). Jest jednym ze składników przyprawy curry. Olejek z kolendry znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym do maskowania nieprzyjemnego smaku lekarstw.
Elementy kulinarne
Z kolendry wykorzystuje się liście, nasiona oraz korzenie.
Pochodzenie
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie na wielką skalę uprawiana jest w Indiach, Iranie, krajach Bliskiego Wschodu i Stanach Zjednoczonych.
Smak
Charakteryzuje ją piekący, a zarazem słodkawy smak.
Zapach
Wydziela korzenny aromat.
Kolor
Kwiaty roślinny są białe i różowe. Łodyżki i liście zielone.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Korzystny wpływ na organizm człowieka ma olejek z nasion kolendry, a dokładnie składnik, który w nim występuje fitoncyd linalol. Działa rozkurczowo, wiatropędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wzmaga łaknienie i rozpuszcza cholesterol. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin A, B i C.
Uboczne skutki działania
Uczuleni na kolendrę, mogą dostać zapalenia skóry po trzymaniu jej liści lub w czasie kontaktu z olejkiem z jej nasion.
Ciekawostki
Kolendra pod wpływem działania wysokiej temperatury traci swoje walory smakowe, dlatego należy ją dodawać zawsze na koniec gotowania. Przed zmieleniem nasiona są jeszcze prażone w celu poprawienia walorów smakowych przyprawy.
Nazwa w języku angielskim
Coriander
Nazwa w języku francuskim
Coriandrum
Nazwa w języku niemieckim
Koriander

Kolendra wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
96.3
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
23
kcal
Woda
92.2
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
2.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.8
g
Sód
46
mg
Potas
521
mg
Wapń
67
mg
Fosfor
48
mg
Magnez
26
mg
Żelazo
1.87
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
337
μg
retinol
0
μg
beta karoten
3930
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
1.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
62
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
27
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.012
g
Kwas stearynowy
0.001
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.273
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.05
g

Przepisy z produktem:

Grillowana pierś z kury z makaronem ryżowym w sojowej oprawie z warzywami
Piersi z kury myjemy, suszymy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem smarując delikatnie ...
Pierś z kurczaka w towarzystwie sałatkowych łódeczek
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, wysuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy pierś ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.251
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});