Opis:
Definicja
Arbuz należy do roślin z rodziny dyniowatych. Pochodzi on z Afryki Południowej. Obecnie uprawiany jest niemal w całej Europie. Jego odporne na mróz odmiany hodowane są również w Polsce. Ma on jednopłciowe kwiaty żółtego koloru.
Zastosowanie
Najczęściej jada się go w postaci surowej. Latem może stanowić składnik owocowych sałatek. Plasterki arbuza służą także do dekoracji ciast i tortów. Świetnie zaspokajają pragnienie. Zmiksowany miąższ możemy użyć do sorbetów, napojów oraz drinków.
Smak
Miąższ arbuza charakteryzuje się słodkim smakiem.
Kolor
W zależności od odmiany miąższ arbuza może być w kolorze: czerwonym, żółtym, białym, różowym lub pomarańczowym. Skórka owocu jest zielona.
Zapach
Zapach arbuza jest słodki.
Kształt
Owoce mają kulisty kształt.
Rozmiar
Masa owocu może osiągnąć nawet 15kg. Natomiast średnia waga wynosi 4kg.
Sposób przechowywania
Rozkrojone części arbuza należy owinąć folią i przechowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Miąższ nieświeżego owocu staje się suchy i wydziela niemiły zapach. Świeżość owocu sprawdzamy, stukając delikatnie w jego skórę. Jeśli dźwięk będzie głuchy oznacza to, że arbuz jest dobry.
Dobre źródło
Jest źródłem karotenoidów, witaminy C, żelaza i potasu.
Ciekawostki
Dawniej istniał zwyczaj mówiący, że podarowanie chłopakowi przez dziewczynę arbuza, oznaczało zerwanie znajomości. Dzisiaj już wiemy, że arbuzy są naturalnymi afrodyzjakami.
Nazwa regionalna lub potoczna
Kawon
Nazwa w języku angielskim
Watermelon
Nazwa w języku francuskim
Pasteque
Nazwa w języku niemieckim
Wassermelone
Nazwa łacińska
Citrullus vulgaris

Arbuz wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
152
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
36
kcal
Woda
90.6
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
8.4
g
Sacharoza
2.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0.3
g
Izoleucyna
28
mg
Leucyna
25
mg
Lizyna
90
mg
Metionina
8
mg
Cystyna
3
mg
Fenyloalanina
22
mg
Tyrozyna
17
mg
Treonina
39
mg
Tryptofan
10
mg
Walina
22
mg
Arginina
84
mg
Histydyna
8
mg
Alanina
24
mg
Kwas asparginowy
56
mg
Kwas glutaminowy
91
mg
Glicyna
14
mg
Prolina
35
mg
Seryna
22
mg
Sód
1
mg
Potas
130
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
9
mg
Magnez
2
mg
Żelazo
0.2
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
38
μg
retinol
0
μg
beta karoten
230
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.02
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.14
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
10
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Lekki torcik arbuzowy
Ćwiartkę arbuza pokroić w trójkąty i obrać ze skórki. Każdy trójkąt przekroić na pół, ...
Sałatka egzotyczna
Owoce myjemy i kroimy w dość duże cząstki.Migdały parzymy i obieramy z brązowej ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.342
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});