Opis:
Zastosowanie
Nasiona fasoli można wykorzystać do przygotowywania zup, duszonych potraw oraz różnych sałatek, a także wielu dań z kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bobowatych.
Występowanie
Występuje ona w Ameryce Południowej i Środkowej. Uprawiana jest także w Polsce.
Sezony występowania
Zbiór odbywa się od maja do września.
Smak
Ma ona charakterystyczny mączny smak.
Zapach
Jest warzywem bezwonnym.
Ocena świeżości
Dobrej jakości fasola nie powinna mieć śladów przemrożenia i zaparzenia. Nasiona powinny być koloru białego bez plam.
Sposób przygotowania
Przed kulinarnym zastosowaniem, fasolę najpierw należy moczyć w ciepłej wodzie przez około 12 godzin, a następnie gotować około 1-1.5 godziny. Po ugotowaniu można dopiero przystąpić do kolejnych czynności kulinarnych.
Sposób przechowywania
Suche nasiona fasoli przechowuje się w suchych szczelnych opakowaniach.
Ciekawostki
Nasiona zawierają związki o właściwościach antyutleniających. U osób szczególnie wrażliwych mogą powodować wzdęcia. Aby zachować składniki odżywcze zawarte w fasoli powinno się ją gotować w tej samej wodzie, w której była moczona.
Nazwa w języku angielskim
White beans
Nazwa w języku francuskim
Haricots blancs
Nazwa w języku niemieckim
Weiße Bohnen

Fasola biała wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1203
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
288
kcal
Woda
11.5
g
Popiół
3.9
g
Białko ogółem
21.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
21.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
61.6
g
Sacharoza
2.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
40.8
g
Błonnik pokarmowy
15.7
g
Izoleucyna
990
mg
Leucyna
1799
mg
Lizyna
1701
mg
Metionina
250
mg
Cystyna
200
mg
Fenyloalanina
1232
mg
Tyrozyna
597
mg
Treonina
937
mg
Tryptofan
238
mg
Walina
1085
mg
Arginina
1342
mg
Histydyna
669
mg
Alanina
990
mg
Kwas asparginowy
2827
mg
Kwas glutaminowy
3493
mg
Glicyna
895
mg
Prolina
843
mg
Seryna
1311
mg
Sód
19
mg
Potas
1188
mg
Wapń
163
mg
Fosfor
437
mg
Magnez
169
mg
Żelazo
6.9
mg
Cynk
3.77
mg
Miedź
0.48
mg
Mangan
2
mg
Jod
3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.67
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.23
mg
Niacyna
2.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.53
mg
foliany (kwas foliowy)
187
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.17
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.19
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.12
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.12
g
Kwas linolowy
0.33
g
Linolenowy
0.58
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.91
g

Przepisy z produktem:

Fasolka po Bretońsku
Opłukaną fasolę zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin.Zmieniamy ...
Fasolka z pomidorami
Namoczoną i odcedzoną fasolę gotujemy do miękkości.Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.251
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});