Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Zazwyczaj wykorzystuje się je jako dekoracje dań z owoców morza.
Występowanie
Żyją na dnie mórz i oceanów na głębokości od 0,5 do 300 m.
Cechy charakterystyczne
Rozgwiazdy to grupa zwierząt o różnorodnych kształtach i kolorach. Poruszają się za pomocą małych nóżek, które również służą również do rozpoznawania pokarmu i chwytania zdobyczy. Żywią się padliną, małżami i jeżowcami, Żerują głównie nocą, po wschodzie słońca zanurzają się w piachu.
Elementy kulinarne
Rozgwiazdy nie są traktowane jako produkt gastronomiczny. Twarda skorupa szkarłupnia zawiera małe ilości mięsa. Poza tym rozgwiazdy stanowią raczej element dekoracyjny, a nie żywieniowy.
Ciekawostki
Rozgwiazdy są groźnymi szkodnikami, ponieważ niszczą rafy koralowe (są odporne na parzydełka ukwiałów), a także hodowle ostryg czy małży. Przyczyniły się również do ograniczenia liczebności ślimaków morskich.
Nazwa łacińska
Asteroidea
Nazwa w języku angielskim
Sea stars, Starfish
Nazwa w języku francuskim
Étoile de mer
Nazwa w języku niemieckim
Seesterne

Rozgwiazda wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
836.8
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
200
kcal
Białko ogółem
12
g
Białko zwierzęce
12
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
25
mg
Węglowodany ogółem
20
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1
g
Sód
530
mg
Wapń
0
mg
Żelazo
40
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina C
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.296