Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Zazwyczaj wykorzystuje się je jako dekoracje dań z owoców morza.
Występowanie
Żyją na dnie mórz i oceanów na głębokości od 0,5 do 300 m.
Cechy charakterystyczne
Rozgwiazdy to grupa zwierząt o różnorodnych kształtach i kolorach. Poruszają się za pomocą małych nóżek, które również służą również do rozpoznawania pokarmu i chwytania zdobyczy. Żywią się padliną, małżami i jeżowcami, Żerują głównie nocą, po wschodzie słońca zanurzają się w piachu.
Elementy kulinarne
Rozgwiazdy nie są traktowane jako produkt gastronomiczny. Twarda skorupa szkarłupnia zawiera małe ilości mięsa. Poza tym rozgwiazdy stanowią raczej element dekoracyjny, a nie żywieniowy.
Ciekawostki
Rozgwiazdy są groźnymi szkodnikami, ponieważ niszczą rafy koralowe (są odporne na parzydełka ukwiałów), a także hodowle ostryg czy małży. Przyczyniły się również do ograniczenia liczebności ślimaków morskich.
Nazwa łacińska
Asteroidea
Nazwa w języku angielskim
Sea stars, Starfish
Nazwa w języku francuskim
Étoile de mer
Nazwa w języku niemieckim
Seesterne

Rozgwiazda wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
836.8
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
200
kcal
Białko ogółem
12
g
Białko zwierzęce
12
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
25
mg
Węglowodany ogółem
20
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1
g
Sód
530
mg
Wapń
0
mg
Żelazo
40
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina C
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.678