Opis:
Zastosowanie
W kuchni stosuje się ją przede wszystkim jako przyprawę i naturalny środek konserwujący. Dzięki niej produkty spożywcze jak np. mięsa zachowują pożądaną barwę. W Polsce dodawana do większości potraw.
Pochodzenie
Najbogatsze złoża soli znajdują się w Polsce, Argentynie, Chinach, Rosji oraz w rejonach roponośnych. Wydobywa się ją metodami górniczymi, a następnie poddaje kilkakrotnemu oczyszczaniu.
Smak
Charakteryzuje się słonym smakiem.
Zapach
Jest bezwonna.
Kolor
Ma biały kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Bardzo często sól wzbogacana jest w takie związki jak jod (w postaci jodku potasu lub jodanu potasu). Dzięki temu nawet niewielka ilość tej przyprawy w naszej diecie chroni przed rozwojem niedoczynności tarczycy.
Uboczne skutki działania
Jedzenie zbyt dużych ilości soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego.
Ciekawostki
Chlorek sodu, czyli sól występuje naturalnie w owocach, warzywach i zbożach.
Nazwa w języku angielskim
Salt
Nazwa w języku francuskim
Sel
Nazwa w języku niemieckim
Salz

Sól wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
0
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
0
kcal
Woda
0.5
g
Popiół
99.5
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
38850
mg
Potas
0
mg
Wapń
29
mg
Fosfor
8
mg
Magnez
290
mg
Żelazo
0.2
mg
Cynk
0.08
mg
Miedź
0.16
mg
Mangan
0.14
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na ...
Pierś perliczki z marynowanymi gruszkami
Gruszki obieramy i kroimy na cząstki.Rozpuszczamy cukier a gdy powstanie karmel dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kto chce troche motywacji do odchudzania, niech zajrzy na strone w podpsie
wh0cd282310 celebrex benicar medrol tenormin
wh0cd260787 bentyl otc
wh0cd251709 Clindamycin
wh0cd152067 diclofenac by mail order
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.33