Fasola szparagowa zielona

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Fasolę można podawać gotowaną lub podsmażaną z bułką tartą, jako dodatek do dania obiadowego, np: zupy. Może również stanowić składnik sałatek.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bobowatych.
Występowanie
Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, w Polsce występuje wyłącznie jako roślina uprawna.
Sezony występowania
Zbiory odbywają się od maja do września. Strąki fasoli szparagowej dojrzałość konsumpcyjną osiągają po 60-90 dniach od siewu.
Rozmiar
Dojrzałe strąki fasoli mają 15-25 cm długości.
Smak
Charakteryzuje się słodkawym smakiem.
Zapach
Zapach fasoli jest niewyczuwalny.
Ocena świeżości
Strąki powinny być zielone, pozbawione śladów przemrożenia i zaparzenia, nie popękane, bez obcych zapachów i smaków, łatwe do przełamania i o małych nasionach.
Sposób przygotowania
Przed kulinarnym zastosowaniem fasoli należy ją umyć, usunąć zdrewniałe końcówki oraz łykowate włókna. Można ją pozostawić w całości lub pokroić na kawałki. Gotuje się ją się do momentu zmięknięcia.
Sposób przechowywania
Przechowuje się ją w suchych i szczelnych opakowaniach. Ponieważ fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, można ją również przechowywać w temperaturze 8-10° C, przy wilgotności względnej powietrza 85-90% przez 5-7 dni.
Ciekawostki
Od 2000 lat w miejscowości Zakliczyn obchodzone jest Święto Fasoli.
Nazwa w języku angielskim
Green bean
Nazwa w języku francuskim
Haricots verts
Nazwa w języku niemieckim
Grüne bohnen
Nazwa łacińska
Phaseolus vulgaris

Fasola szparagowa zielona wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
111
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
27
kcal
Woda
89.1
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
2.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.6
g
Sacharoza
0.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
3
g
Błonnik pokarmowy
3.9
g
Izoleucyna
109
mg
Leucyna
201
mg
Lizyna
160
mg
Metionina
37
mg
Cystyna
24
mg
Fenyloalanina
123
mg
Tyrozyna
97
mg
Treonina
113
mg
Tryptofan
40
mg
Walina
143
mg
Arginina
123
mg
Histydyna
68
mg
Alanina
128
mg
Kwas asparginowy
348
mg
Kwas glutaminowy
311
mg
Glicyna
110
mg
Prolina
110
mg
Seryna
155
mg
Sód
6
mg
Potas
264
mg
Wapń
65
mg
Fosfor
44
mg
Magnez
22
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
0.61
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.22
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
63
μg
retinol
0
μg
beta karoten
378
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.28
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.11
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.16
mg
foliany (kwas foliowy)
37
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
23.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.05
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.05
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.05
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.09
g

Przepisy z produktem:

Fasolka z grzybami
Fasolkę przebieramy, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.Gotujemy fasolkę we wrzącej ...
Fasolka szparagowa z wody
Oczyszczoną z włókien fasolkę, gotujemy w niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody z ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});