Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Kasza gryczana nieprażona (krakowska)

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Kaszę gryczaną nieprażoną wykorzystuje się do produkcji mąki gryczanej. Stanowi dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Rzadko podawana jako samodzielny produkt. Coraz częściej dodawana do farszów pierogowych i naleśnikowych. Wykorzystuje się nią do zapiekanek, sałatek, placków a także do nadziewania gołąbków z kapusty. Kasza krakowska jest nieodzownym składnikiem kaszanki.
Cechy charakterystyczne
Kaszę gryczaną nieprażoną charakteryzują drobnej wielkości, brązowe ziarenka o orzechowo-grzybowym zapachu. Kasza powstaje w wyniku obłuskania podsuszonego do 1-1,6mm ziarna gryki. Zawiera około 50% więcej składników odżywczych w porównaniu do kaszy prażonej. Bogata jest w potas, fosfor, magnez, cynk, witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy. Wzmacnia naczynia krwionośne, działa rozgrzewająco. Nie zawiera glutenu, w związku z czym polecana jest osobom chorym na celiakię.
Nazwa w języku angielskim
Buckwheat not roasted
Nazwa w języku francuskim
Sarrasin non torréfié
Nazwa w języku niemieckim
Buchweizen nicht geröstet

Kasza gryczana nieprażona (krakowska) wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1436
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
343
kcal
Woda
9.7
g
Popiół
2.1
g
Białko ogółem
13.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
13.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
71.5
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
10
g
Izoleucyna
498
mg
Leucyna
832
mg
Lizyna
672
mg
Metionina
172
mg
Cystyna
229
mg
Fenyloalanina
520
mg
Tyrozyna
241
mg
Treonina
506
mg
Tryptofan
192
mg
Walina
678
mg
Arginina
982
mg
Histydyna
309
mg
Alanina
748
mg
Kwas asparginowy
1133
mg
Kwas glutaminowy
2046
mg
Glicyna
1031
mg
Prolina
507
mg
Seryna
685
mg
Sód
1
mg
Potas
460
mg
Wapń
18
mg
Fosfor
347
mg
Magnez
231
mg
Żelazo
2.8
mg
Cynk
2.4
mg
Miedź
1.1
mg
Mangan
1.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
30
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0.035
g
Kwas kaprynowy
0.018
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.25
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.45
g
Kwas stearynowy
0.47
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.7
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.988
g
Kwas erukowy
0.012
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1
g
Kwas linolowy
0.961
g
Linolenowy
0.078
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1
g

Przepisy z produktem:

Gołąbki z kaszą gryczaną i serem
W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę.Wkładamy do niej liście kapusty i blanszujemy ...
Gołąbki kapuściane z ziemniakami
Obieramy kilogram ziemniaków, następnie myjemy je i trzemy na tarce.Miskę z ziemniakami ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.17
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});