Sałata głowiasta

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Stosować ją możemy do sałatek, kanapek, zup albo jako dekoracje.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Występuje ona na wszystkich kontynentach.
Sezony występowania
Dostępna jest wiosną, latem i jesienią.
Rozmiar
Wielkość sałaty zależy od odmiany i warunków uprawy.
Smak
Smak sałaty jest łagodny.
Zapach
Posiada ona świeży i delikatny zapach.
Ocena świeżości
Świeże liście sałaty charakteryzują się intensywną, zieloną barwą oraz elastycznością. Pojawienie się żółtawych zabarwień i zwiotczałe liście są oznaką nieświeżości.
Sposób przygotowania
Przed podaniem sałatę należy dokładnie umyć pod zimną wodą, a następnie osuszyć.
Sposób przechowywania
Sałatę najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5 dni.
Ciekawostki
Warzywa takie, jak sałata bądź cykoria nie powinny być krojone nożem, gdyż wchodzą w reakcje ze stalą, np. sałata typu radicchio po pokrojeniu nożem staje się bardzo gorzka i niezdatna do jedzenia.
Nazwa w języku angielskim
Boston Lettuce
Nazwa w języku francuskim
Laitues pommées
Nazwa w języku niemieckim
Kopfsalat
Nazwa łacińska
Lactuca sativa L var. capitata

Sałata głowiasta wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
57
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
14
kcal
Woda
94.5
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
2.9
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.4
g
Izoleucyna
68
mg
Leucyna
112
mg
Lizyna
68
mg
Metionina
32
mg
Cystyna
2
mg
Fenyloalanina
91
mg
Tyrozyna
48
mg
Treonina
73
mg
Tryptofan
14
mg
Walina
96
mg
Arginina
80
mg
Histydyna
29
mg
Alanina
77
mg
Kwas asparginowy
205
mg
Kwas glutaminowy
182
mg
Glicyna
73
mg
Prolina
93
mg
Seryna
59
mg
Sód
4
mg
Potas
134
mg
Wapń
24
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.44
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.28
mg
Jod
3.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
192
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1153
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.43
mg
witamina B1 (tiamina)
0.045
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.089
mg
Niacyna
0.22
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
75
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
13
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.06
g
Linolenowy
0.08
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.14
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z pomidorów
Wszystkie pomidory kroimy w ósemki.Liść sałaty kroimy w paski, a szczypiorek siekamy.Mieszamy ...
Maki wegetariańskie
Awokado myjemy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy na równe ósemki.Paprykę oraz selera ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});