Opis:
Zastosowanie
Można podawać je na ciepło: smażone, duszone, gotowane, a także na surowo: do sałatek i surówek, zup, zapiekanek, do dań obsmażanych na patelni.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny warzyw czosnkowatych.
Występowanie
Występuje on na wszystkich kontynentach.
Sezony występowania
Pory przesadza się do gruntu wiosną, zbiera w zależności od potrzeby. Rośliny nie trzeba na zimę wykopywać, ponieważ nie jest wrażliwa na mrozy.
Rozmiar
Ma on krótką, cylindryczną łodygę i płaskie wydłużone liście. Może osiągać wysokość nawet do 80 cm.
Smak
Surowy por ma charakterystyczny ostry smak. Po ugotowaniu smak staje się łagodniejszy.
Zapach
Zapach świeżego pora jest delikatny i orzeźwiający.
Ocena świeżości
Najlepsze jakościowo elementy otrzymujemy z roślin średniej wielkości, o nienagannym kolorze, oraz dobrej sprężystości. Świeże pory są białe ze sprężystymi, nie uszkodzonymi zielonymi zakończeniami liści. Małe lub średniej wielkości pory mają lepszy słodki smak i delikatną konsystencję.
Sposób przygotowania
Świeże pory należy dokładnie oczyścić i umyć. Pory można gotować w wodzie oraz na parze. Liście pora można także suszyć i dodawać do suszonych mieszanek.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać je w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej trzymać je zawinięte w torebkę w lodówce. Można je również mrozić.
Ciekawostki
W przypadku ciężkich lub trudno gojących się ran można stosować okłady z liści gotowanych w mleku.
Nazwa w języku angielskim
Leek
Nazwa w języku francuskim
Poireau
Nazwa w języku niemieckim
Lauch
Nazwa łacińska
Allium porrum

Por wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
100
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
24
kcal
Woda
90.9
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
2.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
5.7
g
Sacharoza
0.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.7
g
Izoleucyna
102
mg
Leucyna
193
mg
Lizyna
138
mg
Metionina
48
mg
Cystyna
36
mg
Fenyloalanina
134
mg
Tyrozyna
101
mg
Treonina
114
mg
Tryptofan
32
mg
Walina
136
mg
Arginina
137
mg
Histydyna
53
mg
Alanina
129
mg
Kwas asparginowy
247
mg
Kwas glutaminowy
274
mg
Glicyna
111
mg
Prolina
116
mg
Seryna
98
mg
Sód
6
mg
Potas
248
mg
Wapń
48
mg
Fosfor
52
mg
Magnez
11
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
0.69
mg
Miedź
0.13
mg
Mangan
0.18
mg
Jod
2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
148
μg
retinol
0
μg
beta karoten
885
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.52
mg
witamina B1 (tiamina)
0.112
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.067
mg
Niacyna
0.59
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
56
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
20.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.08
g
Kwas erukowy
0.02
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Miecznik z oliwą miętowo-imbirową z pikantną fasolką szparagową
Miecznika dzielimy na dwa steki.Sos sojowy mieszamy z połową oliwy i dodajemy posiekaną trawę ...
Okoń morski z krewetkami i groszkiem cukrowym
Rybę patroszymy i z powstałych filetów usuwamy ości oraz łuski. Z krewetek wyjmujemy jelitko. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
writers online bad credit payday loans direct lenders
example here http://loansforbadcredit.us.com
write essay online direct lenders for bad credit
online essay writing services
https://onlineloans.us.com/ - payday loans online direct lenders
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.271