Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mąka owsiana stosowana jest głównie do wypieku chlebów mieszanych, w celu wzbogacenia ich smaku i poprawienia tekstury. Używa się jej też do wyrobu blinów, placków i ciasteczek. Jest ważnym składnikiem szkockiego napoju - Athole Brose, który robi się z mąki, miodu, whisky i wody.
Cechy charakterystyczne
Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Można ją przygotować samemu. W tym celu wrzucamy płatki owsiane lub kaszkę do młynka (ewentualnie miksera) i dokładnie rozdrabniamy. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera śladowe ilości glutenu, w związku z czym nie wypieka się pieczywa z samej mąki owsianej. Zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych.
Nazwa w języku angielskim
Oat flour
Nazwa w języku francuskim
Farine d\'avoine
Nazwa w języku niemieckim
Hafermehl

Mąka owsiana wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1691
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
236
kcal
Woda
8.5
g
Popiół
2
g
Białko ogółem
14.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.1
g
Sacharoza
0.8
g
Błonnik pokarmowy
6.5
g
Sód
19
mg
Potas
371
mg
Wapń
55
mg
Fosfor
452
mg
Magnez
144
mg
Żelazo
4
mg
Cynk
3.2
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.7
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
32
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.9
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.3
g

Przepisy z produktem:

Owsianka
Rozrabiamy mąkę owsianą z zimną wodą. Następnie solimy i wlewamy pół litra wrzącej wody. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Popcorn- Aro ~ Gość
online slots offers online roulette ipad fruit machine for sale hull online roulette quick ...
online roulette flash game online slots mobile phone online casino 25 free no deposit mobile ...
slots på internet new gambling games the online casino pokerstars no deposit bonus real ...
online roulette double up system free online slots 5 reels quiet riot soaring eagle ...
yellowhead casino new online slots 2015 online casinos that pay real cash no deposit bonus ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.23