Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mąka owsiana stosowana jest głównie do wypieku chlebów mieszanych, w celu wzbogacenia ich smaku i poprawienia tekstury. Używa się jej też do wyrobu blinów, placków i ciasteczek. Jest ważnym składnikiem szkockiego napoju - Athole Brose, który robi się z mąki, miodu, whisky i wody.
Cechy charakterystyczne
Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Można ją przygotować samemu. W tym celu wrzucamy płatki owsiane lub kaszkę do młynka (ewentualnie miksera) i dokładnie rozdrabniamy. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera śladowe ilości glutenu, w związku z czym nie wypieka się pieczywa z samej mąki owsianej. Zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych.
Nazwa w języku angielskim
Oat flour
Nazwa w języku francuskim
Farine d\'avoine
Nazwa w języku niemieckim
Hafermehl

Mąka owsiana wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1691
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
236
kcal
Woda
8.5
g
Popiół
2
g
Białko ogółem
14.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.1
g
Sacharoza
0.8
g
Błonnik pokarmowy
6.5
g
Sód
19
mg
Potas
371
mg
Wapń
55
mg
Fosfor
452
mg
Magnez
144
mg
Żelazo
4
mg
Cynk
3.2
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.7
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
32
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.9
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.3
g

Przepisy z produktem:

Owsianka
Rozrabiamy mąkę owsianą z zimną wodą. Następnie solimy i wlewamy pół litra wrzącej wody. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fingerfood ~ Gość
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.619