Opis:
Zastosowanie
Kapusta czerwona jest cenionym składnikiem sałatek i surówek warzywnych. Można ją też dusić z mięsem lub warzywami.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny roślin kapustowatych.
Występowanie
Uprawiana jest niemal na całym świecie w klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym.
Sezony występowania
Dostępna jest od końca maja do poczatku listopada.
Rozmiar
Rozmiar kapusty jest ściśle zależny od odmiany, zazwyczaj są to jednak małe główki.
Smak
Kapusta czerwona ma lekko słodki smak.
Zapach
Posiada ona charakterystyczny świeży zapach.
Ocena świeżości
Liście świeżej kapusty są jędrne, soczyste o jednolitej barwie. Nieświeżą kapustę możemy rozpoznać po śladach nadgnicia lub przemrożenia. Liście takiej kapusty są przebarwione i zwiędłe.
Sposób przygotowania
Przed użyciem kapusty do celów kulinarnych należy usunąć wierzchnie liście, które zwykle są twardawe i obite. Następnie trzeba wyciąć wewnętrzną część głąba, uważając przy tym, by liście się nie rozeszły. Po usunięciu głąba kapustę myjemy i kroimy wedle uznania.
Sposób przechowywania
Kapustę najlepiej przechowywać w zaciemnionym miejscu o odpowiedniej wilgotności powietrza i temperaturze.
Ciekawostki
Ma działanie odwadniające i obniżające ciśnienie krwi.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inaczej nazwana jest modrą kapustą.
Nazwa w języku angielskim
Red cabbage
Nazwa w języku francuskim
Chou rouge
Nazwa w języku niemieckim
Rotkohl

Kapusta czerwona wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
111
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
27
kcal
Woda
90.3
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
1.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.7
g
Sacharoza
0.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.5
g
Izoleucyna
83
mg
Leucyna
142
mg
Lizyna
83
mg
Metionina
28
mg
Cystyna
30
mg
Fenyloalanina
80
mg
Tyrozyna
49
mg
Treonina
100
mg
Tryptofan
28
mg
Walina
113
mg
Arginina
222
mg
Histydyna
68
mg
Alanina
135
mg
Kwas asparginowy
174
mg
Kwas glutaminowy
232
mg
Glicyna
127
mg
Prolina
97
mg
Seryna
110
mg
Sód
11
mg
Potas
269
mg
Wapń
46
mg
Fosfor
31
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.43
mg
Miedź
0.09
mg
Mangan
0.24
mg
Jod
2.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
15
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.099
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.073
mg
Niacyna
0.69
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
34
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
54
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
Rozgrzewamy piekarnik 130°C. Pierś z kaczki oraz pałkę nacieramy przyprawami i podlewamy ...
Duszona gęś z kapustą
Pokrojone mięso z gęsi nacieramy mieszanką z 2 łyżeczek soli i szczyptą pieprzu.Przygotowane ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.477
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});