Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka pszenna typ 500 (krupczatka)

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąka pszenna typ 500 stosowana jest głównie do jasnego pieczywa pszennego, kruchych ciast, ciasteczek i babek. Wykorzystywana jest do panierowania mięs i ryb. Krupczatki raczej nie stosuje się do ciast makaronowych, pierogowych, pizzy, gdyż wygniecione ciasto może się kruszyć. Najczęściej miesza się nią z innymi mąkami dla uzyskani jak najlepszego efektu. Wyjątek stanowi tort, który po dodaniu krupczatki jest wyrośnięty i puszysty.
Cechy charakterystyczne
Mąka typu 500 charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej. Ma biało-kremowy kolor. Niewłaściwie przechowywana ma nieprzyjemny stęchły i lekko kwaśny zapach.
Nazwa w języku angielskim
Wheat flour type 500
Nazwa w języku francuskim
Blé de type de farine 500
Nazwa w języku niemieckim
Weizenmehl Type 500

Mąka pszenna typ 500 (krupczatka) wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1430
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
342
kcal
Woda
14.5
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
9.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
9.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
74.9
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
72
g
Błonnik pokarmowy
2.6
g
Izoleucyna
290
mg
Leucyna
630
mg
Lizyna
216
mg
Metionina
162
mg
Cystyna
341
mg
Fenyloalanina
460
mg
Tyrozyna
133
mg
Treonina
241
mg
Tryptofan
67
mg
Walina
358
mg
Arginina
350
mg
Histydyna
223
mg
Alanina
260
mg
Kwas asparginowy
307
mg
Kwas glutaminowy
3253
mg
Glicyna
319
mg
Prolina
1172
mg
Seryna
420
mg
Sód
2
mg
Potas
110
mg
Wapń
18
mg
Fosfor
67
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
0.56
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.25
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.102
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.051
mg
Niacyna
0.39
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
54
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.15
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.1
g
Kwas arachidowy
0.1
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.17
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.12
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.12
g
Kwas linolowy
0.48
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.51
g

Przepisy z produktem:

Racuchy z truskawkami
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek. Kroimy truskawki na mniejsze kawałki.Do miski wlewamy ...
Ciasto kefirowe
Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sodę oczyszczoną oraz 5 łyżek kakao. Składniki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.172
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});