Opis:
Zastosowanie
Pomidor ma szerokie zastosowanie kulinarne. Może być stosowany jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, sosów i przecierów. Pomidory można piec na grillu, w piekarniku, smażyć i faszerować. W różnej postaci dodaje się je do zup, sosów i potrawek.
Gatunek, rodzina
Należą do rodziny psiankowatych.
Występowanie
Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. Dzikie formy pomidora spotykane są jeszcze w Peru i na Filipinach. Obecnie występują na wszystkich kontynentach.
Sezony występowania
Dostępne są przez cały rok, jednak najlepsze są w sezonie letnim.
Rozmiar
Owoc pomidora może osiągać nawet 50cm średnicy.
Smak
Charakteryzuje się lekko słodkim smakiem.
Ocena świeżości
Świeże pomidory o dobrej jakości mają pełną, głęboką barwę, nie posiadają zażółceń, zgnilizn oraz wgnieceń, są jednolicie ubarwione i mają cienka skórkę.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem lub dalszym wykorzystaniem kulinarnym, pomidory należy oczyścić z zabrudzeń biologicznych, umyć i pozbawić szypułek. Można je pokroić w plasterki, drobną lub grubą kostkę, talarki oraz ćwiartki. Skórki można usunąć po uprzednim sparzeniu pomidorów.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać je w suchym, ciemnym i miejscu. Najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej do 5 dni po zakupie.
Ciekawostki
Z botanicznego punktu widzenia pomidory są owocami. Dawniej pomidory były niechętnie jedzone przez Europejczyków. Niechęć do pomidorów wiązała się z przesądami, które głosiły, iż zjedzenie pomidorów powoduje szał miłosny.
Nazwa regionalna lub potoczna
Dawniej pomidory nazywane były jabłkami miłości.
Nazwa w języku angielskim
Tomato
Nazwa w języku francuskim
Tomate
Nazwa w języku niemieckim
Tomate
Nazwa łacińska
Lycopersicon Mill.

Pomidor wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
63
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
15
kcal
Woda
94.8
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.6
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.2
g
Izoleucyna
23
mg
Leucyna
34
mg
Lizyna
36
mg
Metionina
7
mg
Cystyna
7
mg
Fenyloalanina
23
mg
Tyrozyna
17
mg
Treonina
29
mg
Tryptofan
10
mg
Walina
27
mg
Arginina
27
mg
Histydyna
19
mg
Alanina
32
mg
Kwas asparginowy
149
mg
Kwas glutaminowy
386
mg
Glicyna
23
mg
Prolina
20
mg
Seryna
32
mg
Sód
8
mg
Potas
282
mg
Wapń
9
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.26
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.06
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
107
μg
retinol
0
μg
beta karoten
640
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.22
mg
witamina B1 (tiamina)
0.064
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.042
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.15
mg
foliany (kwas foliowy)
39
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
23
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.05
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.11
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.12
g

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Koktajl z kurczaka teriyaki, z makaronem ryżowym i sałatami.
Sos: Podgrzewać wszystkie składniki sosu (Masło,Sake lub wódka, sos sojowy (shoyu), Mirin ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.267