Opis:
Zastosowanie
Doskonale nadaje się do różnego rodzaju sałatek i surówek warzywnych.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny kapustowatych.
Występowanie
Uprawiana jest w całej Europie.
Sezony występowania
Okres jej występowania przypada od końca maja do poczatku listopada.
Rozmiar
Główki są mniejsze i lżejsze, niż kapusty białej.
Smak
Ma gorzkawy posmak.
Ocena świeżości
Główki kapusty powinny być odpowiednio zwarte. Liście bez śladów przemrożeń, zaparzeń i otłuczeń.
Sposób przygotowania
Przygotowując kapustę należy usunąć wierzchnie liście, które są twardawe i mało elastyczne oraz wyciąć wewnętrzną część głąba.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w lodówce do 2 tygodni.
Ciekawostki
Kapustę włoską przywiozła do Polski Królowa Bona ok. 400 lat temu.
Nazwa w języku angielskim
Italian cabbage
Nazwa w języku francuskim
Chou de Milan
Nazwa w języku niemieckim
Wirsingkohl
Nazwa łacińska
Brassica oleracea subsp. capitata var. sabauda

Kapusta włoska wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
159
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
38
kcal
Woda
87.3
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
3.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7.8
g
Sacharoza
0.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.6
g
Izoleucyna
143
mg
Leucyna
246
mg
Lizyna
143
mg
Metionina
48
mg
Cystyna
52
mg
Fenyloalanina
140
mg
Tyrozyna
86
mg
Treonina
174
mg
Tryptofan
49
mg
Walina
195
mg
Arginina
385
mg
Histydyna
118
mg
Alanina
235
mg
Kwas asparginowy
303
mg
Kwas glutaminowy
403
mg
Glicyna
220
mg
Prolina
169
mg
Seryna
191
mg
Sód
9
mg
Potas
306
mg
Wapń
77
mg
Fosfor
49
mg
Magnez
16
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.27
mg
Miedź
0.09
mg
Mangan
0.31
mg
Jod
2.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
0
μg
beta karoten
42
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.26
mg
Niacyna
0.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
80
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
60
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.06
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.23
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.31
g

Przepisy z produktem:

Wiejska kartoflanka
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w kawałki.Cebulę drobno siekamy i rumienimy w rondlu na ...
Gołąbki z kaszą gryczaną i serem
W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę.Wkładamy do niej liście kapusty i blanszujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.421
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});