Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Mąka pszenna luksusowa wykorzystywana jest głównie do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Dodaje się ją także do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Coraz częściej przeznacza się ją na knedle, kopytka i pierogi. Niekiedy wykorzystywana jest do zagęszczania zup, sosów i budyniów.
Cechy charakterystyczne
Jest ona produktem spożywczym otrzymanym przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Świeża mąka nie posiada zapachu. Mąka zanieczyszczona lub niewłaściwie przechowywana zmienia zapach na kwaśny lub stęchły. Jej barwa powinna być lekko kremowa.
Nazwa w języku angielskim
Wheat flour type 550
Nazwa w języku francuskim
Farine de blé type 550
Nazwa w języku niemieckim
Weizenmehl Type 550

Mąka pszenna typ 550 (luksusowa) wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1436
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
343
kcal
Woda
14.5
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
9.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
9.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
74.1
g
Sacharoza
0.5
g
Laktoza
0
g
Skrobia
69.8
g
Błonnik pokarmowy
2.5
g
Izoleucyna
408
mg
Leucyna
664
mg
Lizyna
222
mg
Metionina
186
mg
Cystyna
278
mg
Fenyloalanina
467
mg
Tyrozyna
293
mg
Treonina
275
mg
Tryptofan
84
mg
Walina
470
mg
Arginina
429
mg
Histydyna
211
mg
Alanina
333
mg
Kwas asparginowy
481
mg
Kwas glutaminowy
2827
mg
Glicyna
289
mg
Prolina
1034
mg
Seryna
450
mg
Sód
2
mg
Potas
136
mg
Wapń
19
mg
Fosfor
92
mg
Magnez
19
mg
Żelazo
1.3
mg
Cynk
0.91
mg
Miedź
0.12
mg
Mangan
0.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.161
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.06
mg
Niacyna
0.59
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
288
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.2
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.21
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.15
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.15
g
Kwas linolowy
0.58
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.62
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
Mus: Połowę truskawek miksujemy za pomocą blendera na postać musu. Resztę truskawek użyjemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.183
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});