Opis:
Zastosowanie
Wykorzystuje się ją jako warzywo wchodzące w skład tzw. włoszczyzny, między innymi do gotowania rosołów, wywarów i zup. Jest popularnym dodatkiem do sałatek warzywnych.
Gatunek, rodzina
Pietruszka (korzeń) należy do warzyw korzeniowych, rodziny selerowatych.
Występowanie
Uprawiana jest w Europie, Afryce, Ameryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.
Sezony występowania
Jest rośliną dwuletnią. Wczesne odmiany pietruszki dostępne są od maja, a późne do końca listopada.
Rozmiar
Korzeń pietruszki ma cylindryczny, wydłużony kształt osiągajacy długość około 4-10cm.
Smak
Smak pietruszki jest charakterystyczny, lekko gorzki i mdły.
Zapach
Pietruszka ma intensywny, charakterystyczny zapach.
Ocena świeżości
Korzeń pietruszki powinien być dobrze wykształcony, nie popękany, o możliwie gładkiej powierzchni i małej ilości korzeni bocznych. Świeże liście pietruszki powinny być zielone bez przebarwień i uszkodzeń.
Sposób przygotowania
Przed użyciem korzeń pietruszki należy dokładnie umyć i obrać. Liście wystarczy opłukać i wysuszyć.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać ją w suchym i zaciemnionym miejscu.
Ciekawostki
Ma szerokie zastosowanie w lecznictwie. Nać pietruszki jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin i jest często stosowaną przyprawą o charakterystycznym ostrym smaku. Ma właściwości antyseptyczne i moczopędne, pobudza apetyt i pomaga w leczeniu anemii.
Nazwa w języku angielskim
Parsley
Nazwa w języku francuskim
Persil
Nazwa w języku niemieckim
Petersilie
Nazwa łacińska
Petroselinum crispum

Pietruszka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
158
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
38
kcal
Woda
85.3
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
2.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
10.5
g
Sacharoza
4.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.6
g
Błonnik pokarmowy
4.9
g
Izoleucyna
100
mg
Leucyna
149
mg
Lizyna
131
mg
Metionina
40
mg
Cystyna
35
mg
Fenyloalanina
92
mg
Tyrozyna
75
mg
Treonina
97
mg
Tryptofan
23
mg
Walina
149
mg
Arginina
149
mg
Histydyna
48
mg
Alanina
162
mg
Kwas asparginowy
395
mg
Kwas glutaminowy
653
mg
Glicyna
98
mg
Prolina
96
mg
Seryna
109
mg
Sód
49
mg
Potas
399
mg
Wapń
43
mg
Fosfor
77
mg
Magnez
27
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
0.6
mg
Miedź
0.14
mg
Mangan
0.58
mg
Jod
3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
5
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.01
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.086
mg
Niacyna
2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.23
mg
foliany (kwas foliowy)
67
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
45
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.06
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.1
g
Linolenowy
0.17
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.27
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Tatar z łososia i avocado
Przed podaniem zdjąć obręcze z tatara. Stożek napełniony sosem położyć na talerzu obok ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
wh0cd721279 clicking here BUY MEDROL apcalis tofranil
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Great You? Is the item certified holistic? There are ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.591