Opis:
Definicja
Daktyle rosną na drzewie zwanym daktylowcem właściwym, które zaliczamy do rodziny arekowatych. Uprawiane są w Azji, Afryce oraz Stanach Zjednoczonych.
Zastosowanie
Daktyle traktowane są głównie jako owoce deserowe lub jedzone jako przekąska. Wykorzystuje się je również jako składnik ciast, deserów, bułeczek, racuszków i dań typu curry. Można je nadziać farszem lub podawać z serami.
Smak
Daktyle charakteryzują się bardzo słodkim smakiem.
Kolor
Mają jasnobursztynowy kolor.
Zapach
Ich zapach jest słodki i mdły.
Kształt
Owoce są owalne i podłużne.
Rozmiar
Mają około 3 cm długości.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w suchych i chłodnych miejscach.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Skóra ususzonego daktyla powinna być błyszcząca i pozbawiona jakichkolwiek uszkodzeń.
Dobre źródło
Zawierają witaminy C, E i prawie wszystkie witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.
Ciekawostki
Arabowie uważają, że daktyle są surowcem do produkcji tylu produktów, ile jest dni w roku. Wykorzystują je m.in. do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu będącego substytutem cukru do słodzenia herbaty lub kawy.
Nazwa w języku angielskim
Dates
Nazwa w języku francuskim
Dates
Nazwa w języku niemieckim
Datteln
Nazwa łacińska
Phoenix dactylifera

Daktyle wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1160
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
277
kcal
Woda
21.3
g
Popiół
1.7
g
Białko ogółem
1.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
74.97
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
6.7
g
Izoleucyna
45
mg
Leucyna
82
mg
Lizyna
54
mg
Metionina
17
mg
Cystyna
46
mg
Fenyloalanina
48
mg
Tyrozyna
16
mg
Treonina
42
mg
Tryptofan
7
mg
Walina
66
mg
Arginina
60
mg
Histydyna
29
mg
Alanina
78
mg
Kwas asparginowy
220
mg
Kwas glutaminowy
265
mg
Glicyna
90
mg
Prolina
11
mg
Seryna
62
mg
Sód
1
mg
Potas
696
mg
Wapń
64
mg
Fosfor
62
mg
Magnez
54
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
0.3
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
89
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
15
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Liczi z nadzieniem orzechowo - daktylowym
Daktyle i orzechy drobno siekamy i mieszamy.Liczi (można wykorzystać liczi z puszki) nadziewamy ...
Kutia tradycyjna
Pszenicę zalewamy na noc wodą. Następnego dnia mak zalewamy wrzącym mlekiem, gotujemy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.233
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});