Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mąka żytnia stosowana jest głównie do wypieku pieczywa żytniego (chleba razowego, sitkowego, pytlowego, starogardzkiego oraz jasnego). Używa się jej również do produkcji spirytusu, gatunkowych wódek oraz do przyrządzania zakwasu na żur.
Cechy charakterystyczne
Mąka żytnia charakteryzuje się jasno szarym kolorem. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. Mąkę żytnią dzielimy ze względu na procentową zawartość składników mineralnych na: mąkę żytnią jasną (typ 580, 650, 800, 950), mąkę żytnią sitkową (typ 1400), makę starogardzką (typ 1850) oraz mąkę razową (typ 2000).
Nazwa w języku angielskim
Rye flour
Nazwa w języku francuskim
Farine de seigle
Nazwa w języku niemieckim
Roggenmehl

Mąka żytnia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1482
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
354
kcal
Woda
9.8
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
9.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
9.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
77.5
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
15
g
Izoleucyna
362
mg
Leucyna
649
mg
Lizyna
325
mg
Metionina
140
mg
Cystyna
185
mg
Fenyloalanina
475
mg
Tyrozyna
185
mg
Treonina
325
mg
Tryptofan
106
mg
Walina
470
mg
Arginina
425
mg
Histydyna
209
mg
Alanina
388
mg
Kwas asparginowy
646
mg
Kwas glutaminowy
2621
mg
Glicyna
358
mg
Prolina
1005
mg
Seryna
511
mg
Sód
3
mg
Potas
340
mg
Wapń
24
mg
Fosfor
207
mg
Magnez
75
mg
Żelazo
2.1
mg
Cynk
2
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
5.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
19
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.002
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.187
g
Kwas stearynowy
0.006
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.192
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.2
g
Kwas linolowy
0.659
g
Linolenowy
0.108
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.8
g

Przepisy z produktem:

Chleb na sposób chłopski
Drożdże mieszamy z 3 kg mąki żytniej oraz połową wody i odstawiamy na 10 godzin.Po upływie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.583