Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Krewetka królewska / Krewetka Olbrzymia

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki jada się także na surowo, maczane w dipie, np. majonezowym.
Cechy charakterystyczne
Krewetka królewska ma wydłużony odwłok i bardzo elastyczny pancerz, natomiast nie posiada kleszczy. Charakteryzuje się szarobrązową barwą na grzbiecie, a na spodniej stronie ciała białą. Jest to jedna z największych znanych krewetek. Na 1kg skorupiaków przypada około 12-18 sztuk.
Elementy kulinarne
Najbardziej cenioną częścią jadalną tego skorupiaka jest białe mięso pochodzące z wnętrza krewetki. Nie wykorzystuje się natomiast głowy ani pancerza.
Jak to jeść
Surowe skorupiaki należy jeść rękami, odrywając głowę od reszty krewetki. Następnie zdejmuje się z różowego mięsa twardą i elastyczną skorupkę. Krewetki można także kupić mrożone, oczyszczone z niejadalnych części.
Występowanie
Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch.
Ciekawostki
Krewetki królewskie, tak jak i inne owoce morza, są doskonałym afrodyzjakiem.
Nazwa w języku angielskim
King prawn
Nazwa w języku francuskim
Gambas
Nazwa w języku niemieckim
Riesengarnele

Krewetka królewska / Krewetka Olbrzymia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
444
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
105
kcal
Woda
75.86
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
20.31
g
Białko zwierzęce
20.3
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
152
mg
Węglowodany ogółem
0.91
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
980
mg
Leucyna
1620
mg
Lizyna
1770
mg
Metionina
570
mg
Cystyna
228
mg
Fenyloalanina
850
mg
Tyrozyna
676
mg
Treonina
820
mg
Tryptofan
283
mg
Walina
956
mg
Arginina
1775
mg
Histydyna
413
mg
Alanina
1151
mg
Kwas asparginowy
2100
mg
Kwas glutaminowy
3465
mg
Glicyna
1225
mg
Prolina
670
mg
Seryna
800
mg
Sód
148
mg
Potas
185
mg
Wapń
52
mg
Fosfor
204
mg
Magnez
37
mg
Żelazo
2.4
mg
Cynk
1.11
mg
Miedź
0.26
mg
Mangan
0.04
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
54
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
151
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.028
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.034
mg
Niacyna
2.54
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.104
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.16
μg
witamina C
2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.009
g
Kwas laurynowy
0.005
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.021
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.184
g
Kwas stearynowy
0.103
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.35
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.147
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.017
g
Kwas erukowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.028
g
Linolenowy
0.014
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.006
g
Kwas arachidonowy
0.087
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.258
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.046
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.222
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Smażone krewetki
Krewetki rozmrażamy, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy.Czosnek obieramy, każdy ...
Kappa Maki z kawiorem
Myjemy i osuszamy ogórki.Odcinamy końce i obieramy.Ostrym nożem bez ząbków kroimy ogórki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.301
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});